Domowe masło w kilka minut!
Sposób na domowe masło jest szybki, tani i banalnie prosty. Masło otrzymane w domowych warunkach ma niepowtarzalny smak i zapach, a co najważniejsze pozbawione jest barwników, sztucznych polepszaczy i konserwantów.
Masło to produkt, który powstaje ze śmietany mleka krowiego i zawiera co najmniej 80% tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jest to podstawowa różnica pomiędzy nim i margaryną, która składa się z tłuszczów roślinnych. Masło naturalnie zawiera witaminy A, D, E oraz karotenoidy. Natomiast margaryna musi być nimi sztucznie wzbogacana.
Jakie składniki będą potrzebne?
400 g śmietany 30% (najlepiej wiejskiej świeżej, ale odpowiednia jest także ta sklepowa)
0k. 200-250 ml (szklanka) lodowatej wody
¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Schłodzoną wcześniej śmietanę wlej do głębokiego naczynia i ubijaj energicznie mikserem przez 15-20 minut na najwyższych obrotach, do momentu pojawienia się grudek masła. Przerwij miksowanie, kiedy zobaczysz oddzielającą się maślankę i dość duże bryłki masła. Następnie przelej maślankę przez sito, a z uzyskanych grudek ukształtuj kulkę i dokładnie odciśnij. Wlej do miski zimną wodę i zanurz w niej kulkę masła. Musisz ją teraz wyrabiać jak ciasto, ponieważ masło powinno przejść proces płukania, dzięki czemu będzie oddzielone od maślanki. Zmieniaj wodę na świeżą i powtarzaj czynność, aż do całkowitego wypłukania masła z maślanki. Pamiętaj, że woda powinna być lodowata. Otrzymaną kulkę owiń folią aluminiową i uformuj z niej osełkę masła. Masło przechowuj w lodówce. Wyjmuj je przed smarowaniem, żeby trochę zmiękło. Smacznego!
Źródło: uwielbiamgotowac.com
Paulina Rożej