Mrożonki – zastrzyk witamin zimą
W miesiącach zimowych nasza dieta jest uboga w niezbędne dla organizmu witaminy i minerały, dlatego nie zapominajmy o mrożonych warzywach oraz owocach, które są fantastycznym dopełnieniem zdrowego jadłospisu. Stanowią również idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu przygotować posiłku, a nie chcesz jeść kolejnego dania typu fast food.
Cenne mrożonki
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że podczas mrożenia warzywa i owoce tracą odżywcze właściwości. Są prawie tak samo wartościowe jak świeże produkty, a w okresie wiosennym ilością witamin przewyższają nowalijki. Nie zawierają również konserwantów, gdyż podczas mrożenia zmniejsza się aktywność wielu enzymów odpowiedzialnych za rozmnażanie się patogenów, które powodują psucie produktów.
Na co należy zwracać uwagę?
Mrożonki ze sklepu muszą być hermetycznie zapakowane i dobrze zamrożone. Warzywa oraz owoce nie powinny być ze sobą zlepione, ponieważ oznacza to, że zostały poddane ponownemu mrożeniu. Wtedy ich wartość odżywcza spada oraz mogą się zepsuć, gdyż dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Jak przechowywać mrożonki?
Jeśli nie będziesz ich jeść zaraz po przyjściu do domu, to nie dopuść, żeby się rozmroziły. Aby się nie zepsuły nie powinny pozostawać poza lodówką dłużej niż godzinę.
Na opakowaniu podana jest temperatura zamrażania mrożonek, której również podczas przechowywania nie można przekraczać.
Jak prawidłowo rozmrażać?
Jeśli warzywa będziesz gotować, to od razu po wyjęciu z zamrażalnika włóż je do garnka z wrzącą wodą. Dzięki krótkiemu gotowaniu stracą mało wartości odżywczych. Gdy zamierzasz zjeść surowe produkty, to pozostaw je w lodówce na najniższej półce zamiast rozmrażać w temperaturze pokojowej. Wtedy dłużej zachowają świeżość oraz zawarta w nich witamina C nie utleni się tak szybko pod wpływem światła.
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.