Dieta makaronowa

dietmak.jpgDieta makaronowa, przełamuje standardowe postrzeganie tego produktu spożywczego – zazwyczaj makaron kojarzy się z czymś, od czego możemy szybko przytyć. Jak widać, niekoniecznie. Rzecz jasna nie jest to dieta cud od której nagle schudniemy kilkanaście kilogramów, ale za to nasza waga spadnie, a co najważniejsze unikniemy efektu jo-jo.

Podstawą diety są makarony jedzone na obiad i kolacje, jednak bez tłustych sosów, na co trzeba szczególnie uważać! Dodatkami do nich powinny być głównie świeże warzywa z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju. Mięso nie jest zalecane, ale możemy je zastąpić rybami i owocami morza. Powinniśmy jeść makaron pełnoziarnisty najlepiej z pszenicy durum, ugotowany al dente.  Na śniadanie najlepiej jeść płatki lub pełnoziarniste tosty. Musimy  obejść się bez słodyczy, tłustych sosów oraz tłuszczy zwierzęcych. Dzięki takiej kuracji makaronowej możemy schudnąć nawet 2kg w ciągu tygodnia.

Dużym plusem tej diety jest to, że nie musimy rezygnować z naszych ulubionych potraw makaronowych, możemy jeść wartościowe i kaloryczne posiłki, a przy tym, wraz z warzywami i makaronem dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przede wszystkim węglowodanów, które dodadzą nam energii na cały dzień i poprawiają nastrój. Makaron podnosi poziom serotoniny w mózgu, która ma działanie antydepresyjne. Zawierty w nim tryptofan podnosi współczynnik optymizmu, przyczynia się do zwiększenia produkcji działających znieczulająco endorfin, nie bez powodu zwanych “hormonami szczęścia”. Węglowodany złożone poprawiają nastrój, zapobiegając popadaniu w stany depresyjne, oraz likwidują napady wilczego głodu, a także hamują łaknienie. Makaron jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak skrobia, błonnik, żelazo, magnez i witaminy, a przy tym 100g zawiera tylko 120 kcal. Jest niskotłuszczowy i nietuczący, tyjemy gdy jadamy go z mięsem i tłustymi sosami. Dieta ta na pewno spodoba się osobom ceniącym sobie kuchnie włoską i śródziemnomorską, lubiącym wszelkie pasty, oliwę z oliwek i tego typu potrawy.

Przykładowe menu:

ŚNIADANIE:
– 4 plasterki salami, – odrobina masła, – 2 kromki chleba pełnoziarnistego

 
DRUGIE ŚNIADANIE:

– 100 g malin

OBIAD:
– 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem 
Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)tofu
– 1 łyżeczka oleju sezamowego

 – 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

 – 1 łyżka wytrawnej sherry

 – 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu

 – 100 g chińskiego makaronu jajecznego

 – 1 łyżka oleju słonecznikowego – pęczek dymki

 – 1 pokrojona w cienkie plasterki marchew

 – obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm

 – 1 roztarty ząbek czosnku – 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek

 – 100 g podzielonych na różyczki brokułów

 – 1/2 szklanki bulionu warzywnego

 – 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

 Olej sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw. Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu. Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.

PODWIECZOREK:
– 1 szklanka soku z marchwi

 – 3 biszkopty

KOLACJA:
– 2 dzwonka śledzia z cebulką i odrobiną oliwy, – 1 kromka pełnoziarnistego chleba

II ZESTAW

ŚNIADANIE:
– 2 łyżki muesli wymieszaj z 1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu 
DRUGIE ŚNIADANIE:

– 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem

 – kawa lub herbata bez cukru

OBIAD:
– 1 porcja makaronu sojowego z pieczoną rybą

PODWIECZOREK:
– 1 banan

KOLACJA:
– 3 plasterki chudej szynki

 – sałatka z pomidora

 – 1 kromka chleba pełnoziarnistego

dzień drugi

III ZESTAW

ŚNIADANIE:
– 1 bułka z miodem

 – kawa lub herbata bez cukru

DRUGIE ŚNIADANIE:

– 2 sucharki

 – 1 pomarańcza

OBIAD:
– rurki z białym sosem

Rurki z białym sosem

– 100 g makaronu rurki

 – 1/4 świeżej papryki

 – kawałek pora i marchwi

 – 1 łyżeczka oleju

 – 50 g mięsa drobiowego

 – sól

 – biały pieprz

 – trochę mąki i mleka

 – 25 g pleśniowego sera

 Rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem. 
PODWIECZOREK:
– 1 jabłko

KOLACJA:
– sałatka z kurczaka

 – 40 g pieczonego kurczaka

 – zielona sałata

 – 2 pomidory

 – 1 łyżka kukurydzy

 – przyprawy do smaku

 – 1 łyżka jogurtu naturalnego

Bartosz Wrześniewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ