Kuchnia

Kuchnia

Żywność afrodyzyjna

Wpływ diety na utrzymanie aktywności płciowej znany jest od dawna. Wzrastające zainteresowanie konsumentów skłoniło producentów żywności do opracowania nowego rodzaju żywności afrodyzyjnej, która odpowiada za pobudzanie popędu płciowego.

Kuchnia

Zielone koktajle – samo zdrowie!

Posiadają wiele witamin i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dostarczają białka, który buduje kości oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla wszystkich komórek naszego ciała. Oczyszczają krew i przewód pokarmowy, pomagają schudnąć i dostarczają energii. To tylko niektóre pozytywne cechy koktajli, które…

Kuchnia

Przyprawy korzenne

Charakteryzują się niebanalnym smakiem i zapachem, a potrawy z ich udziałem potrafią uświetnić każdy wieczór. Poza nadawaniem wyjątkowego smaku i aromatu, słyną ze swej wszechstronnej funkcjonalności i dobroczynnego wpływu na trawienie i apetyt.

Kuchnia

Ser żółty domowej roboty!

Polski rynek serów jest bardzo różnorodny. Niestety przeważająca większość dostępnych produktów ma niewiele wspólnego z prawdziwym serem. Najczęściej mamy do czynienia z produktami seropodobnymi, dlatego warto samodzielnie wyprodukować ser, aby mieć pewność jego jakości.

Kuchnia

Smakosz o seksownych biodrach

Nigella Lawson – słynna Brytyjka, która swą kuchnią podbiła świat. Kokieteria, miłość do jedzenia, gotowania – z tego słynie. Czego jeszcze możemy o niej się dowiedzieć?

Kuchnia

Kawa na ławę, czyli: co z tą kawą?

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób. Spożywamy jej bardzo dużo – rano do śniadania, w ciągu dnia w pracy i po południu, po przyjściu do domu. Zdaniem wielu ma to zgubny wpływ na nasz organizm. Według innych – kawa ma…

Kuchnia

Śniadanie to podstawa

Choć wszyscy wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to jednak wciąż wiele osób zapomina o zjedzeniu rano posiłku. Warto to zmienić!

Kuchnia

Nie marnuj żywności!

Producenci żywności zamieszczają na opakowaniu jedno z dwóch określeń dotyczących terminu ważności. Nie bez powodu na jednych produktach widnieje określenie „najlepiej”, a na innych „należy”. Pierwsze z nich pozwala, a drugie kategorycznie zabrania spożywania żywności po upływie podanego terminu. Dlaczego?

Kuchnia

Który olej najlepszy?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów roślinnych. Producenci zapewniają nas o ich wszechstronnej funkcjonalności i zdrowotności. Które z nich przeznaczone są do smażenia, a które możemy dodawać do sałatek? Czym powinniśmy kierować się przy zakupie oleju?

Kuchnia

Pij mleko i ciesz się zdrowiem!

Od kilku lat prowadzone są w Polsce kampanie społeczne zachęcające do spożycia mleka. Akcje „Pij mleko! Będziesz wielki”, „Szklanka mleka” czy „Mleko z klasą” nakłaniają dzieci do picia mleka, ze względu na zawarty w nim wapń. Brakuje jednak kampanii propagujących…