Dieta 5 czynników
Dieta 5 czynników to skuteczny program odchudzania, dzięki któremu można schudnąć nawet 7 kg w ciągu 5 tygodni. Utrata zbędnych kilogramów odbywa się bez ryzyka efektu jo-jo, a z gwarancją świetnego samopoczucia. Nic więc dziwnego, że kuracja ta robi furorę wśród gwiazd – Halle Berry, Natalie Portman i Kate Backinsale.
Twórcą diety jest znany w świecie show-biznesu kanadyjski specjalista żywienia i fitnessu – Harley Pasternak. Skonstruowana przez niego metoda odchudzania nie jest restrykcyjna i nie powoduje wyniszczenia organizmu. Jadłospis jest odpowiednio zbilansowany i opiera się na łatwych w przygotowaniu potrawach.
Dieta na piątkę?
W diecie 5 czynników pierwszoplanową rolę odgrywa cyfra 5. Program trwa 5 tygodni, podczas których spożywamy 5 posiłków dziennie. Ich wartość energetyczna nie powinna przekraczać 1500 kcal. Zdaniem autora kuracji taka ilość posiłków skutecznie „podkręci” nasz metabolizm. Każdy z nich powinien być skomponowany z 5 wartościowych składników odżywczych – niskotłuszczowego i pełnowartościowego białka, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, błonnika, napojów bez dodatku cukru oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. W trakcie trwania diety wskazane jest spożywanie pieczonego lub gotowanego chudego mięsa, jajek i chudego nabiału. Ważną pozycją w menu jest pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasze oraz surowe i gotowane owoce i warzywa. Nie powinniśmy również zapominać o odpowiedniej podaży płynów. Według twórcy diety nie musimy ograniczać się tylko i wyłącznie do wody niegazowanej, ponieważ możemy sięgać również po soki warzywne i owocowe oraz herbatę zieloną i owocową. Podczas całego procesu odchudzania możemy pozwolić sobie na niewielkie odstępstwa w postaci 5 dni „oszustwa”. Raz w tygodniu dopuszczalne jest jedzenie tego na co mamy ochotę, ale oczywiście bez popadania w skrajności. Rekompensowanie sobie z nawiązką poprzednich wyrzeczeń zniweczy nasze rezultaty i oddali nas od celu. Kuracja nierozerwalnie wiąże się z aktywnością fizyczną, a co za tym idzie 5 razy dziennie należy poświęcić czas na pięciominutowe ćwiczenia.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: jajecznica z 5 białek, 3 plasterki chudej wędliny, 1 pomidor.
Drugie śniadanie: koktajl z truskawek (150g) i jogurtu naturalnego (150g).
Obiad: 150g polędwicy wołowej pieczonej beztłuszczowo na grillu, 200g fasolki szparagowej z łyżką parmezanu, sałatka z rukoli i pokrojonej w paski papryki.
Podwieczorek: pełnoziarnisty tost, 1/8 melona owiniętego plastrem skropionego cytryną wędzonego łososia.
Kolacja: 100g serka homogenizowanego, połączonego z ogórkiem, łyżką koperku i łyżką drobno pokrojonych orzechów włoskich.
Paulina Rożej