Desery z truskawek
Za kilka dni pierwszy dzień lata. Uczcijmy to słodkimi deserami, które z łatwością przygotujemy same w domu. Tym razem postawmy na truskawki, które nie dość, że są pyszne i niskokaloryczne, zawierają cenny dla włosów i paznokci beta‑karoten, witaminy z grupy B, mikroelementy, błonnik i wiele więcej wartościowych składników!
Ptysie z truskawkami
Składniki:
12 dkg mąki krupczatki
6 dkg masła
4 jajka
30 dkg truskawek
1 szklanka wody
tłuszcz do posmarowania blachy
Przygotowanie:
W garnuszku ugotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, odstawić z ognia i szybko wymieszać. Gdy powstanie gęsta masa, jeszcze raz delikatnie podgrzać i mieszać przez kilka minut. Kiedy masa będzie lśniąca i przejrzysta, zdjąć ją z ognia, wbić do niej jajko i ubić mikserem.
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce łyżką ułożyć porcje ciasta w odległości około 4 cm. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość i lekko się zarumieni, wyjąć je z piekarnika i ułożyć na dece do ostygnięcia. Ciasto pokroić poziomo na pół. Środek wypełnić truskawkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: gotujemy.pl.
Smoothie z truskawek
Składniki:
2 szklanki truskawek bez szypułek
1 szklanka soku pomarańczowego
225 g jogurtu truskawkowego
2 szklanki lodu
1 banan
Przygotowanie:
Truskawki, sok pomarańczowy, jogurt i pokrojonego na kawałki banana zmiksować w blenderze. Dodać lód i ponownie wymieszać na gładką masę – gotowe!
Źródło: allrecipes.pl.
Truskawkowe tiramisu
Składniki:
16 podłużnych biszkoptów
250 g świeżych truskawek bez szypułek (odłożyć kilka do dekoracji)
350 g serka mascarpone
4 jajka
80 g cukru pudru
250 ml wody
wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z 80 g cukru pudru na jasną i puszystą masę. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i mascarpone. Całość wymieszać łyżką.
W osobnej misce wymieszać 250 ml wody z 1 łyżką cukru. Szybko moczyć biszkopty w słodkiej wodzie.
Na dnie dużej, szklanej misy ułożyć obok siebie nasączone biszkopty. Na nich rozłożyć równomierną warstwę pokrojonych na pół truskawek, a na to warstwę serka mascarpone z jajkiem. Powtórzyć warstwy.
Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować truskawkami. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aż deser stężeje.
Źródło: allrecipes.pl.
______________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.