Desery z truskawek

Za kilka dni pierwszy dzień lata. Uczcijmy to słodkimi deserami, które z łatwością przygotujemy same w domu. Tym razem postawmy na truskawki, które nie dość, że są pyszne i niskokaloryczne, zawierają cenny dla włosów i paznokci beta‑karoten, witaminy z grupy B, mikroelementy, błonnik i wiele więcej wartościowych składników!

pixabay.com

Ptysie z truskawkami

Składniki:

12 dkg mąki krupczatki

6 dkg masła

4 jajka

30 dkg truskawek

1 szklanka wody

tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie:

W garnuszku ugotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, odstawić z ognia i szybko wymieszać. Gdy powstanie gęsta masa, jeszcze raz delikatnie podgrzać i mieszać przez kilka minut. Kiedy masa będzie lśniąca i przejrzysta, zdjąć ją z ognia, wbić do niej jajko i ubić mikserem.

Na wysmarowanej tłuszczem blaszce łyżką ułożyć porcje ciasta w odległości około 4 cm. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość i lekko się zarumieni, wyjąć je z piekarnika i ułożyć na dece do ostygnięcia. Ciasto pokroić poziomo na pół. Środek wypełnić truskawkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: gotujemy.pl.

Smoothie z truskawek

Składniki:

2 szklanki truskawek bez szypułek

1 szklanka soku pomarańczowego

225 g jogurtu truskawkowego

2 szklanki lodu

1 banan

Przygotowanie:

Truskawki, sok pomarańczowy, jogurt i pokrojonego na kawałki banana zmiksować w blenderze. Dodać lód i ponownie wymieszać na gładką masę – gotowe!

Źródło: allrecipes.pl.

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

16 podłużnych biszkoptów

250 g świeżych truskawek bez szypułek (odłożyć kilka do dekoracji)

350 g serka mascarpone

4 jajka

80 g cukru pudru

250 ml wody

wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z 80 g cukru pudru na jasną i puszystą masę. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i mascarpone. Całość wymieszać łyżką.

W osobnej misce wymieszać 250 ml wody z 1 łyżką cukru. Szybko moczyć biszkopty w słodkiej wodzie.

Na dnie dużej, szklanej misy ułożyć obok siebie nasączone biszkopty. Na nich rozłożyć równomierną warstwę pokrojonych na pół truskawek, a na to warstwę serka mascarpone z jajkiem. Powtórzyć warstwy.

Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować truskawkami. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aż deser stężeje.

Źródło: allrecipes.pl.


______________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ