Co Robert Lewandowski robi na tym filmiku? Polacy będą to wiedzieć!
Bayern Monachium sprawił świąteczną niespodziankę fanom! Klub namówił swoich piłkarzy do zabawy przed kamerą. Wśród nich znalazł się oczywiście Robert Lewandowski. Zadaniem sportowca było odegranie pewnej scenki, a kibice mieli odgadnąć, co przygotowuje „Lewy”. Dla większości Polaków jest to jasne! A wy zgadniecie?
Co Robert Lewandowski robi na tym filmiku? Polacy będą to wiedzieć!
Bayern Monachium miło zaskoczył swoich fanów! Niemiecki klub namówił piłkarzy do występu przed kamerą z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia! W zabawie wziął też udział Robert Lewandowski. Piłkarz odegrał kuchenną scenkę. Kibice mieli zgadnąć, co dobrego przygotowuje kapitan polskiej reprezentacji. Trzy pierwsze osoby, które poprawnie odpowiedziały dostały klubowe bluzy. No właśnie… Co ten „Lewy” pokazuje? Domyślacie się?
Wielu fanów z całego świata obstawia, że piłkarz robi świąteczne ciasto albo inne słodkości, a może piecze chleb… Jednak Polacy nie mają wątpliwości – Robert lepi pierogi! A my dodajemy, że na pewno to są bezglutenowe pierogi z grzybami! 😉
https://www.facebook.com/fcbayern.en/videos/1772783286126071/
Żona Ania Lewandowska w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Ona również Wigilii nie wyobraża sobie bez świątecznych pierogów. Jednak dobrze wiemy, że trenerka unika glutenu i stara się, aby posiłki, które przygotuje były jak najzdrowsze, dlatego przygotowała swoją wersję świątecznego przysmaku. Myślicie, że Robert razem z nią lepi pierogi? Na filmiku bardzo dobrze mu szło, więc może to jest jego popisowe danie? 😉
Przepis Ani Lewandowskiej na bezglutenowe pierogi z grzybami
SKŁADNIKI (CIASTO) (OK. 20 PIEROGÓW ):
- 250 g mąki z tapioki
- 80 g mąki kukurydzianej
- 160 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 300 ml wrzątku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzącej wody
SKŁADNIKI (FARSZ):
- 250 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 1 marchewka marchewka
- szczypta pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Zalej suszone grzyby wodą i mocz je ok. 2 godziny.
W tym czasie wyrób w misce lub w robocie kuchennym ciasto, wsypując suche produkty, a następnie dolewać wrzątku – najpierw 150 ml oraz roztopiony olej kokosowy, Wymieszaj ręcznie w misce i dodaj kolejne 150 ml wody. Ugnieć do momentu kiedy ciasto będzie jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie jest odpowiedniej konsystencji, jest zbyt suche – dodaj wody (niestety z ciastem trzeba troszkę popracować :)) Zawiń je wtedy w papier do pieczenia i włóż do lodówki na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj farsz:
Zeszklij cebulę na patelni na maśle klarowanym. Dodaj do niej pozostałe składniki, wraz ze startą na drobno marchewką z dodatkami. Duś całość pod przykryciem około 40 minut. Grzyby wlej do garnka wraz z wodą, w której były moczone i gotuj około 40 minut. Na koniec wyjmij liści laurowy, a grzyby pokrój bardzo drobno. Połącz je z pozostałymi składnikami z patelni.
Wyjmij ciasto z lodówki, na stolnicy rozsyp mąkę ryżową, którą posmaruj również wałek.
Rozwałkuj 1 część ciasta i odciśnij szklanką równe koła. Włóż około 1 łyżeczki farszu do każdego pieroga, złóż na pół i zlepiaj pierogi. Możesz zwilżać palce wodą, aby ciasto lepiej się zakleiło. Powtórz to samo z drugą częścią ciasta, a w międzyczasie zagotuj wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Dodaj sól i odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć do niej pierogi. Wyjmij po ich wypłynięciu.
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie na blogu Ani Lewandowskiej. Smacznego!
———————————————————————————————————————————————–
Źródło zdjęć:
www.facebook.com/FC Bayern München