Ciasto z buraków?!
Ciasto buraczane? Brzmi absurdalnie, chociaż spożycie buraków nie musi ograniczać się jedynie do czerwonego barszczu. Rezultatem tej zaskakującej kombinacji są korzyści nie tylko dla podniebienia, ale i zdrowia. Buraki od dawna bowiem słyną ze swych właściwości leczniczych – zapobiegają anemii, spowalniają procesy starzenia, podnoszą odporność oraz działają przeciwnowotworowo.
Buraczane ciasto czekoladowe
Składniki:
250g surowych buraków, 250g gorzkiej czekolady, 200g brązowego cukru, 100g mąki, 100 ml oleju, 50g mielonych migdałów, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przyrządzenia
Czekoladę połam na drobne kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Jajka ubij z olejem i cukrem do uzyskania kremowej masy, do której dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku, ale tak aby nie były zbyt suche. Czekoladę i buraki dodaj do ciasta oraz dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę przełóż do blachy wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 50-60 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Ciasto z burakami i cytrynową polewą lukrową
Składniki:
2 buraki, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki lukru:
1 szklanka cukru pudru, pół cytryny.
Sposób przyrządzenia
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej masy, a nie sztywnej piany. Dodaj buraki i pozostałe składniki, a następnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej trochę oleju lub mleka. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz 40 minut. Utrzyj cukier puder z sokiem wyciśniętym z cytryny. Otrzymanym lukrem polej ciasto. Smacznego!
Źródło: blox.pl, kotlet.tv
Paulina Rożej