grill

Białko zwierzęce zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Jadłospis bogaty w białko zwierzęce, a zwłaszcza mięso, zwiększa ryzyko wczesnego zgonu u mężczyzn – potwierdzają badania naukowców z Finlandii, których wnioski opublikował „American Journal of Clinical Nutrition”.

Analizą objęto dane dotyczące blisko 2600 Finów, którzy w momencie rejestracji (lata 1984-1989) mieli od 42 do 60 lat i dostarczali informacji na temat swoich nawyków żywieniowych.

Mężczyźni, których głównym źródłem białka w diecie było białko zwierzęce byli bardziej narażeni na zgon w ciągu kolejnych 20 lat w porównaniu z mężczyznami, w których jadłospisie występowała zrównoważona ilość białka zwierzęcego i roślinnego.

Szczególnie negatywny wpływ miało wysokie spożycie mięsa (ponad 200 gramów dziennie), które przekładało się na zwiększenie ryzyka zgonu w ciągu kolejnych 20 lat o 23 proc. w porównaniu ze spożywaniem mniej niż 100 gramów mięsa dziennie.

Zaobserwowano także, że ogólne wysokie spożycie białka miało związek ze zwiększonym ryzykiem zgonu u mężczyzn z cukrzycą typu 2, chorobami układu sercowo-naczyniowego i nowotworami.

„Wyniki tej analizy zwracają uwagę na potrzebę kontrolowania spożycia białka u osób cierpiących na choroby przewlekłe” – komentują autorzy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio.

Mężczyźni biorący udział w badaniach spożywali głównie czerwone mięso, które, jak wskazywały już wcześniejsze badania, przyczynia się do zwiększenia ryzyka wczesnej śmierci. W Finlandii rekomendowane maksymalne spożycie czerwonego mięsa wynosi obecnie 500 gramów tygodniowo.

źródło: Nauka w Polsce PAP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ