Awokado na 3 sposoby

Do swojej diety warto wprowadzić awokado. Ten owoc jest źródłem najbardziej wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3. Do tego wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie, poprawia wzrok, wygląd skóry i przepysznie smakuje.

żródło: sesnse-of-teaste.com

Sałatka z mango i awokado

Składniki:

  • 3 łyżki soku z marakui 2 posiekane szalotki
  • 4 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 15 dag roszponki lub rukoli
  • 1 duże dojrzałe, bez pestki, obrane, pokrojone w plasterki mango
  • 2 bez pestek, obrane, pokrojone w plasterki awokado

 

Sposób przygotowania:

Robimy sos z szalotek, octu winnego, musztardy, kolendry i soku z marakui(wyjmujemy pestki z marakui i odciskamy je do miseczki przez gazę; można też kupić gotowy sok lub koncentrat w kartonie, np. firm Ceres, Palmeiron). Powoli dodajemy oliwę, solimy i pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.

 

Ciasto z awokado i limonką

Skłasniki na kruche ciasto:

  • 25 dag masła
  • 13 dag cukru pudru
  • jajko
  • 45 dag mąki

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka zmiksowanego i przetartego przez sitko miąższu z 3-4 owoców awokado
  • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • bita śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Robimy ciasto. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę na tartę. Na wierzchu układamy papier do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto i pozwolą mu zachować ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Mieszamy mleko z sokiem i skórką z limonki, roztrzepanymi żółtkami i solą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita i zgęstnieje. Dodajemy miąższ awokado, mieszamy i rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.

Kurczak z awokado

Składniki:

  • 2 łyżeczki kuminu
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • 1 oczyszczona z pestek i posiekana zielona papryczka chilli
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pokrojone na kawałki mango
  • 2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
  • 30 dag mieszanych drobnolistnych sałat
  • garść nerkowców (prażonych i solonych)

 Składniki na sos pomarańczowy:

  • 1 szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony, a następnie kroimy w plasterki. Sałatę przyprawiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Układamy na niej kawałki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami.

Smacznego!

Beata Mironow; źródło: magazyn-kuchnia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ