„Ale zmiana – Ale babki”!
Pasjonatka gotowania, finalistka programu „MasterChef”, autorka bloga i kilku ebooków, a także miłośniczka zdrowego stylu życia! Kinga Paruzel opowiada nam o swojej przemianie, lekkim gotowaniu, aktywności fizycznej i radości ze zmiany na lepsze „Ale zmiana – Ale babki” to jej najnowszy ebook, w którym znajdziecie przepisy na pyszne dania i cenne porady.
Joanna Łuszczykiewicz: Chciałam porozmawiać o twoim najnowszym ebooku „Ale zmiana – Ale babki”. Jak sama mówisz, to twój nowy styl życia. Skąd pomysł na zmiany?
Kinga Paruzel: To nie pomysł na zmiany, tylko moja większa świadomość jedzenia, a co za tym idzie korzyści nie tylko w wyglądzie, a przede wszystkim w zdrowiu i samopoczuciu. Mój ebook zaczynam słowami „Każdy z nas chce dobrze wyglądać, a przede wszystkim dobrze się czuć” i w moim przypadku tak zawsze było. Znalazłam swoją metodę, zaakceptowałam i zrozumiałam samą siebie.
Powiedziałaś, że kluczem do zmiany stylu życia na zdrowszy jest własna świadomość. Jak doszłaś do takiej postawy?
Kiedy zaczęłam sama gotować i kupować produkty, zobaczyłam, jak istotne jest „dobre” jedzenie. Dobre nie oznacza w tym przypadku tylko pyszne i smaczne, ale też pełnowartościowe, dobrej jakości. Zobaczyłam efekty, jakie daje mi odpowiednie pożywienie, ruch i przede wszystkim moje nastawienie. Odkrywam swój styl życia, który po prostu sprawił, że jestem szczęśliwa i zdrowa.
Przyznałaś, że często rozpoczynałaś diety, jednak kończyły się one następnego dnia. Co sprawiło, że tym razem dałaś radę?
Tym razem dałam radę, bo nie była to decyzja podjęta z dnia na dzień. Stopniowo zmieniałam swoją kuchnię i podejście do jedzenia. Priorytetem była dla mnie zdrowa kuchnia dla mojej rodziny, a efektem jest dodatkowo ten ebook.
Jak wygląda twoja dieta? Czy musisz się bardzo ograniczać?
Jako osoba kochająca gotować nie umiem sobie odmawiać. Uświadomiłam sobie, że wcale nie muszę tego robić. Jedyne co musiałam w sobie wykształcić to umiar. Teraz jem wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Wierzcie mi, zdrowe jedzenie jest pyszne 🙂
Jak wiemy, sama dieta nie zdziała cudów. Aby ładnie wyglądać niezbędna jest aktywność fizyczna. Co polecasz?
Polecam bieganie. Ono kształtuje sylwetkę, poprawia wytrzymałość i odpręża.
W moim ebooku przedstawiłam formy aktywności fizycznej, które uprawiam, opowiadam o tym jak zacząć, aby sport stał się naszą pasją.
Najważniejsze jest, aby zrobić pierwszy krok i wyjść przed dom, wtedy już się nie cofniemy.
Jakie twoim zdaniem są najczęściej popełniane błędy w zdrowym odżywianiu?
Uważam, że najczęstszym błędem jest eliminowanie wielu produktów, unikanie tłuszczów i popadanie w skrajności. Nie wszystko musi być eko, bio i pro, ważne aby było świeże, dobrej jakości i najlepiej kolorowe. Uważam, że im więcej kolorów na talerzu, tym więcej energii w nas.
Świetnie gotujesz. Byłaś finalistką programu „Master Chef” i jesteś mistrzynią wypieków! Jak dajesz radę unikać takich pokus?
Tak jak wspomniałam wyżej, zawsze kosztuję przygotowywane przeze mnie potrawy. Ratuje mnie wypracowany umiar, jednak ostatnio staram się przygotowywać więcej słodyczy z korzyścią dla naszego zdrowia na bazie mąk z pełnych ziaren, słodzone owocami czy kremy na bazie awokado.
Wiele kobiet skarży się na brak czasu. Mówią, że przy stałej pracy, wychowywaniu dzieci i dbaniu o dom, ciężko utrzymać zdrową dietę i aktywność fizyczną. Czy istnieje jakiś sposób, aby to pogodzić?
Nie raz jest ciężko wygospodarować czas dla siebie, jednak w tym wypadku należy być egoistą. Kiedy my będziemy szczęśliwi, otoczenie to odczuje. Musimy tylko dobrze zaplanować czas i uświadomić sobie, że jesteśmy tak samo ważni jak nasi bliscy, więc zróbmy to dla siebie.
Jakie triki stosujesz w kuchni, aby zmniejszyć kaloryczność potraw?
Moimi sprzymierzeńcami są zioła, które na potęgę zdobią mój ogród, parapet kuchenny i talerze. Używam też dużo jogurtów i białych serów.
Czy przy tworzeniu bloga i swoich ebooków korzystasz z porad profesjonalistów?
Nie, wszystkie pomysły na ebooki, teksty, przepisy są mojego autorstwa.
Cały mój blog, fanpage i inne kanały są prowadzone przeze mnie. Jestem estetką i lubię, kiedy wszystko ładnie wygląda. Sama robię zdjęcia, piszę, odpisuję. Lubię to robić, bo dzięki temu się rozwijam.
Mówisz, że jesteś niepoprawną optymistką. Jak ważna jest nasza postawa i optymizm w dążeniu do zdrowego trybu życia?
Wszystko zaczyna się w naszych głowach. Te słowa zawsze nabierają mocy, kiedy pokonuję kolejny kryzysowy kilometr biegu. Jedna strona mówi mi: nie masz siły, nie musisz, po co? Druga: tak daleko jesteś, nie rezygnuj, wiele razy dawałaś radę, to i teraz dasz! W nas zawsze będzie ta wewnętrzna walka. Ważne, aby ten drugi głos zagłuszył wszystkie inne. Z pesymizmu jeszcze nic nigdy dobrego nie powstało, a optymizm otwiera wszystkie drzwi.
Po udziale w programie „Master Chef” zaczęłaś pojawiać się w programach kulinarnych, wydałaś książkę oraz kilka ebooków, sukcesywnie rozwijasz swojego bloga. Jakie są twoje dalsze plany?
Z materialnych rzeczy największym moim marzeniem jest mieć własną restaurację. Wszystko, co robię, przybliża mnie do niej.
Z niematerialnych – moim planem jest dalsze rozwijanie samej siebie i bycie po prostu spełnioną kobietą.
Dziękuję serdecznie ze rozmowę i życzę dalszych sukcesów!
Dziękuję!
Blog naszej rozmówczyni: www.kingaparuzel.pl
_____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.