Miód cię uleczy!
Oprócz tego, że jest pyszny, miód ma także właściwości zdrowotne. Jest jedyny w swoim rodzaju, a swoją wszechstronnością, bije inne produkty na głowę. Wiedza na temat zbawiennej roli miodu, przyda się zwłaszcza w nadchodzącym okresie gryp i przeziębień.
Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Nie tylko ze względu na niewątpliwe walory smakowe. Wzmacnia on serce, ukoi skołatane nerwy, pobudzi mózg, sprawi, że rany zagoją się szybciej. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Dlatego też pediatrzy, tak chętnie sięgają po niego w walce z chorobą u mniejszych dzieci. Ponadto miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Zależnie od konsystencji, inaczej działa na nasz organizm. Rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie.
Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Mówi się, że ojciec medycyny Hipokrates swoją długowieczność zawdzięcza właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju, sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca zbadane.
Przez całe stulecia legendarne piękne kobiety dla podtrzymania młodości, pięknej skóry, pięknych włosów stosowały kosmetyki zawierające miód. Kleopatra kąpała się w nim, żona Nerona stosowała miodowe maseczki. Miód jest środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Stąd jest naturalnym składnikiem wszelkiego rodzaju kosmetyków, nawet tych do delikatnej skóry. Praktycznie nie uczula, więc osoby ze skórą o skłonnościach do podrażnień mogą być spokojne. Idealnie nadaje się jako składnik maseczek do skóry czy do włosów.
Miód działa też zbawiennie na przykład na serce. Zawarte w nim acetylocholina i potas wzmacniają wydolność mięśnia sercowego. Do ogólnych walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć wpływ na rozwój umysłowy, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u małych dzieci, lepszą regenerację organizmu po ciężkim dniu pracy. Działa on także dodatnio na przewód pokarmowy, oddechowy, krwionośny i jest świetnym środkiem odżywczym dla serca. W zależności od rodzaju miodu można wskazać dokładniej, jakie wykazuje on działanie.
Miód gryczany: zawiera w swoim składzie rutynę. Przyspiesza gojenie się ran, przyczynia się też do oczyszczania naczyń krwionośnych. Jako, że spożywanie miodu gryczanego działa dobrze na regenerację całego organizmu, zaleca się jego spożywanie w przypadku różnych złamań, a ze względu na dużą dawkę magnezu, może stanowić ratunek dla osób wycieńczonych psychicznie i nerwowych. Miód gryczany polecamy też wszystkim szykującym się do egzaminów. Poprawia on pamięć i koncentrację.
Miód rzepakowy: zawiera olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy i dużą ilość glukozy, dlatego stosowany jest zwłaszcza przy schorzeniach płucnych i sercowych. Słynie też ze swoich właściwości detoksykacyjnych i jest stosowany przy zaparciach, w leczeniu wątroby, nerek i przewodu moczowego. Przyspiesza też gojenie się ran i chroni przed zakażeniami.
Miód akacjowy: przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Właściwości miodu akacjowego wykorzystywane są też przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ten rodzaj miodu ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Miód wielokwiatowy: jest ratunkiem dla wszystkich alergików. Jest stosowany w szczególności przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym Stosuje się go również w przypadku takich dolegliwości, jak anemia i ogólne zmęczenie organizmu.
Katarzyna Mierzejewska