Zrób loda!
Desery lodowe lubi każdy, ale czy każdy potrafi zrobić je sam? Dzięki naszym przepisom na pewno to się zmieni! Sposób na przyrządzenie domowych lodów jest bardzo prosty, a jeśli są zrobione z odpowiednich składników to można je potraktować jako zdrową przekąskę.
Lody truskawkowe
Składniki:
30 dag świeżych truskawek,
śmietana kremówka (duże opakowanie),
150 g cukru pudru,
Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki, wszystko razem ponownie ubijamy. Przekładamy do formy i zamrażamy przez ok. 3 godziny. Przygotowane lody można udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.
Lody waniliowe
Składniki:
2 jajka,
pół szklanki cukru,
2 szklanki śmietany do deserów 30% lub 36%
łyżka ciepłej, przegotowanej wody
Przygotowanie: Do jednej miski wbić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić dobrze – nie musi być na sztywno, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze chwilę, tak żeby rozpuścić cukier (około 2 minuty). Do miski z żółtkami dodać łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru, a następnie utrzeć całość aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i zmiksować (lub ubić), aż będzie mieć konsystencję kremu, dodać ubite białka i żółtka i wymieszać całość do połączenia składników. Przełożyć do salaterek lub kubków i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody bez mleka, bez jajek, bez cukru
Składniki:
dojrzały banan,
szklanka truskawek,
garść pestek dyni,
garść zieleniny, np. szpinak lub sałata,
½ szklanki mleka orzechowego
Przygotowanie: Banana i truskawki należy zamrozić, po czym wyjąć z zamrażalnika, chwilę odczekać, włożyć do miksera, dodać pestki dyni i szpinak. Miksować chwilę, po czym dolać mleko orzechowe, nie za dużo, żeby konsystencja pozostała gęsta.
Pewnie zastanawia Was szpinak i sałata w przepisie na lody. To tylko akcent w deserze, którego nie czuć, a sprawia wrażenie orzeźwienia.
Patrycja Ceglińska, źródło: garnkofilia.blogspot.com, puellanova.pl