Makaron nie tuczy?
Makarony sprawdzają się w każdej sytuacji, zarówno na romantycznej kolacji we dwoje, uroczystości rodzinnej, jak i na co dzień, kiedy trzeba coś szybko przygotować. Mają fantastyczny smak, a ich zastosowań w kuchni jest cała masa. Niestety często można usłyszeć, że to przez nie waga idzie w górę, że są niezdrowe. Jak się okazuje – to wszystko bujdy wyssane z palca. Czas je obalić!
Najwięksi miłośnicy makaronu mogą odetchnąć z ulgą i jeść na zdrowie. Dbający o linię powinni skupić się na porcjowaniu makaronu, gdyż w odpowiednich ilościach nie tylko nie tuczy, ale może być zdrowy i pożywny, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie. Pomimo ogólnego przekonania, że makaron jest zwykłą bombą kaloryczną, okazuje się, że odpowiednio dobrana dieta zawierająca produkty mączne może nawet pomóc w walce z kilogramami! To prawda, że węglowodany złożone, wchłaniają się do organizmu dłużej, a tym samym utrzymują stały poziom cukru we krwi. Długotrwałe uczucie sytości, które powoduje ta właściwość, sprawia, że podjadanie między posiłkami staje się zbędne. Warto pamiętać, że na diecie trzeba wybierać sosy warzywne – sosy z bekonem czy dużą ilością żółtego sera w połączeniu z makaronem to największy wróg odchudzającego się.
Niewątpliwie dużym błędem przy wyborze makaronu jest stwierdzenie, że każdy jest taki sam, ewentualnie różni się tylko kształtem. To nieprawda! Należy pamiętać, że nie wszystkie makarony mają odpowiednie wartości odżywcze. Dobry jakościowo makaron nie może kosztować złotówki. Trzeba również zwrócić również uwagę na jego kolor, zanim się go ugotuje. Powinien być żółty lub kremowy i lekko szklisty. Ilość dostępnych na rynku makaronów jest zawrotna, dlatego każdy może wybrać odpowiedni dla siebie. Ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić jego skład i wartości odżywcze.
Istnieje również przekonanie, że węglowodany są niezdrowe. Stwierdzenie to jest fałszywe, gdyż nawet dietetycy zgodnie podkreślają, że są one bardzo ważne w codziennej diecie. Ich spożywana ilość powinna wynosić 50 – 60% dawki pożywienia na dobę, gdyż to dzięki nim wytwarzana jest energia potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Całkowita eliminacja węglowodanów to duży błąd. Nie należy ich wykreślać z codziennego jadłospisu, ale wybierać te odpowiednie. Makarony są uznawane za zdrowe źródło węglowodanów i zalecane są osobom, które są aktywne każdego dnia.
Zamiast rezygnować z wszelkiego rodzaju past, lepiej wiedzieć jak je wybierać i jakie potrawy przygotowywać. Makaron to wspaniały składnik wielu ciekawych potraw, zdrowy sposób na syty obiad, a przede wszystkim można go przygotować na wiele sposobów, bo przepisów z makaronem jest cała masa.
Aleksandra Maleszewska-Tomala