Czekolada lekiem na całe zło!

choco life4styleDzisiaj, 12 kwietnia przypada światowy dzień czekolady! To dobra wiadomość, dla wszystkich łasuchów, gdyż tego dnia nikt im nie powinien wypominać podjadania słodkich ciasteczek i czekoladek, które tak bardzo kuszą!

Niektórzy żartobliwie twierdzą, że jedzenie czekolady jest jak jedzenie sałatki! Dlaczego? Otóż czekoladę pozyskuje się z drzewa kakaowca. Oczywiste jest to, że drzewo kakaowca jest rośliną. Wnioski? Czekolada jest niczym jak roślina!

Niestety to zbyt optymistyczna koncepcja, a zaledwie 100 gramów tej słodkiej przyjemności gwarantuje nam dostarczenie od 500 do 700 kalorii.

Dziś jednak mamy dyspensę i dajemy sobie spokój z liczeniem kalorii! A w nagrodę, podsuwamy wam przepis na pyszne czekoladowe muffinki!

Składniki (na 12 babaeczek):                     

– 150 g masła

– 150 g czekolady

– 300 g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody oczyszczonej

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka cukru wanilinowego

– 2 duże jajka

– 170 ml mleka

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 – 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ