ID-100141138

Afrodyzjaki na talerzu

ID-100141138Afrodyzjaki to substancje, które zwiększają popęd płciowy i odpowiadają za wzrost libido. Nie trzeba faszerować się chemicznymi pigułkami – afrodyzjaki można znaleźć we własnej kuchni!

Dania

Najbardziej popularne w tej kategorii są owoce morza. Bogini Afrodyta (od jej imienia nazwa ,,afrodyzjak”) wyłoniła się z piany morskiej i właśnie dlatego ryby i owoce morza miały przypisane właściwości „wspomagające zakochanie”. Do takich potraw należą także befsztyk (najlepiej krwisty), zupa cebulowa, dziczyzna, małże i ostrygi. Możesz również trochę zaszaleć i podać mięso w sosie czekoladowym – najlepiej kurczaka.

Owoce i warzywa

To bardzo liczna grupa zawierająca substancje „pobudzające”. Należą do nich między innymi: truskawki, banany, awokado oraz suszone owoce takie jak figi, daktyle i morele. Z warzyw zaleca się: szparagi, grzyby, seler, bakłażan i por. Owoce najlepiej podawaj ze słodkimi deserami i polane czekoladą. Natomiast warzywa dodaj do dania głównego lub jako przystawkę. Nie zapomnij o ich estetycznym wyglądzie.

Przyprawydieta-srodziemnomorska

Przyprawy odgrywają ważną rolę, ponieważ nadają smak i aromat. Na właśnie te czynniki nasze zmysły są najbardziej wrażliwe. Najbardziej pobudzającymi przyprawami są: chili, chrzan, czosnek, pieprz, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon i wanilia. Kawę dopraw kardamonem, który jest słynny w Indiach, a do deseru dodaj cynamon lub wanilię. Do każdego dania możesz dodać odrobinę pieprzu – będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Napoje

Wiele afrodyzjaków możemy podawać w postaci płynnej. Należą do nich: czekolada, kakao, kawa, czerwone wino i szampan. Wino podawaj do kolacji, natomiast szampana zaraz po niej w wysokich kieliszkach.

Pamiętaj, aby wszystkie dania świetnie wyglądały na talerzu, ponieważ większość z nas jest wzrokowcami. Zadbaj o miły nastrój i atmosferę. Ważne jest aby się nie przejadać i nie przesadzić z alkoholem. Kolacja powinna być lekka i smaczna.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ