Dietetyczne przekąski na jesień
Niskie temperatury, jakich doświadczamy jesienią, sprzyjają podjadaniu, a nie trzeba być ekspertem, by zgadnąć, że to najkrótsza droga do przybrania na wadze. Dlatego jeśli planujesz w swoim menu miejsce na przekąski, zadbaj o to, by były one zdrowe i dietetyczne. Wykorzystaj jesienne owoce – jabłka, gruszki, śliwki, morele – zdziwisz się, na jak wiele sposobów można je przygotować!
Morele nadziewane orzechami z nutką imbiru
Składniki:
200 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g pistacji
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
2 łyżki startego imbiru
Przygotowanie:
Morele zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zmięknięcia, a następnie odsączyć.
Orzechy posiekać na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni masło, dodać orzechy, miód, cynamon i imbir. Smażyć przez kilka minut, mieszając.
Morele delikatnie nacinać, a następnie łyżeczką napełniać orzechowym farszem.
Chipsy z jabłek
Składniki:
4 duże jabłka
1–2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków lub przyprawy do piernika
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obrać i wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie pokroić je na cieniutkie plasterki. Plasterki rozłożyć obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Oprószyć przyprawami i piec w piekarniku rozgrzanym do około 200 °C przez około 45 minut lub dłużej, w zależności od grubości plasterków.
Gruszka zapiekana z żurawiną
Składniki:
3 twarde gruszki
200 g żurawiny
łyżeczka masła
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać żurawinę i cukier waniliowy i smażyć przez około 5 minut. Gruszki rozciąć na pół i wydrążyć. Do tak powstałych łódeczek nałożyć żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180°C przez 20 minut.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.