Modny deser: jabłkowe różyczki
Wśród internautów w ostatnim czasie rekordy popularności bije niezwykle estetycznie wyglądający owocowy deser. Różyczki wykonane z cienko pokrojonych jabłek i ciasta francuskiego nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na talerzu. Przekonajcie się, jak łatwo przyrządzić najpopularniejszy deser w sieci.
Składniki (do przygotowania 6 babeczek):
- 1 mrożone ciasto francuskie
- 2-3 czerwone jabłka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon (opcjonalnie)
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przed zabraniem się za przygotowanie deseru należy rozmrozić ciasto francuskie.
Jabłek nie obieramy, a kroimy na połówki i pozbywamy się nasion. Następnie połówki te kroimy na cienkie plastry, które umieszczamy w miseczce z wodą i sokiem z cytryny tak, aby zabezpieczyć je przed zmianą koloru.
2-3 szklanki wody gotujemy z 1/2 szklanki cukru, aby w niej następnie delikatnie podgotować nasze pokrojone jabłka do miękkości (ok.5-10 min).
W następnej kolejności kroimy ciasto francuskie w poprzek na ok. 5-centymetrowe pasy. Na każdym z pasów układamy jabłka tak, aby lekko na siebie nachodziły i wyraźnie wystawały poza granicę ciasta francuskiego. Tę część ciasta, na której nie leżą jabłka, zawijamy ku górze (na owoce), a następnie zwijamy całość w ruloniki.
Tak przygotowane róże wkładamy do formy do pieczenia babeczek i w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika różyczki możemy ozdobić cukrem pudrem lub cynamonem.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.