Wegetariański smalec – czy to możliwe?

Określenie wegetariański smalec drażni sporą grupę mięsożerców. Tym, którzy jednak zdecydowali się tego dania spróbować, trudno jest mimo wszystko zaprzeczyć, że pasta fasolowo-jabłkowa przypomina w smaku popularny w polskiej kuchni tłuszcz zwierzęcy. Wege smalec niezwykle łatwo przyrządzić, a odpowiednio doprawiony przypadnie do gustu nie jednemu zwolennikowi mięsnej uczty.

Źródło: jadlonomia.pl

Składniki:

•1 puszka białej fasoli

•2 cebule (3, jeżeli jabłko jest duże)

•1 jabłko

•2 liście laurowe

•2 ziela angielskie

•2 ziarenka jałowca

•2 goździki

•1/2 łyżeczki majeranku

•1 łyżeczka sosu sojowego

•sól i świeżo mielony czarny pieprz

•olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrane cebule i jabłko kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż cebula nabierze złocistego koloru, a jabłko zmięknie. Składniki te smażymy razem z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i goździkami.

W trakcie smażenia cebuli i jabłka miksujemy białą fasolę z majerankiem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem. 

Z patelni zdejmujemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i goździki) i dodajemy jej zawartość do fasoli. Liść laurowy i jałowiec możemy wykorzystać do dekoracji potrawy. Całość ponownie miksujemy tak, aby konsystencja nie była zbyt jednolita podobnie, jak w przypadku oryginalnego smalcu.

Pastę możemy podawać z chlebem lub pokrojonymi warzywnymi.

_________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ