Soczewica na 3 sposoby
Soczewica przez wielu z nas jest niedoceniania, a szkoda, bo ma wiele odżywczych składników, co za tym idzie, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ta niepozorna roślina jest źródłem potasu, białka, a także kwasu foliowego. Jest uprawiana głównie w Turcji, Kanadzie, Indiach i Stanach Zjednoczonych. Należy do gatunku roślin jednorocznych. Możemy wymienić kilka jej rodzajów. Dziś zajmiemy się zieloną soczewicą.
Pasta z zielonej soczewicy i włoskich orzechów
Składniki:
100 g mielonych orzechów włoskich
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 cebula
3 łyżki oleju lnianego
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w kostkę, a następnie podsmaż na klarownym maśle. Potem połącz wraz z soczewicą, orzechami, lnianym olejem oraz przyprawami. Zmiksuj całość blenderem. Gotowe!
Źródło: http://zwegowani.pl
Pasztet z soczewicy i marchewki
Składniki:
300 g soczewicy
3 ząbki czosnku
500 g marchewki
2 jajka
6-7 łyżek startego, żółtego sera
zioła prowansalskie
mielony kminek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Po obraniu gotuj marchewkę przez kilka minut, ale nie do zupełnej miękkości. Powinna być lekko twarda. Tak przygotowaną zetrzyj na tarce o małych oczkach. Soczewicę opłucz wodą, zalej wrzątkiem i gotuj z masłem (pół łyżki). Połącz marchew z soczewicą. Dodaj jajka, rozdrobnione ząbki czosnku oraz połową przygotowanego, startego sera. Dopraw wszystko przyprawami. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i przełóż do niego warzywną masę. Całość polej resztą roztopionego masła, a na koniec posyp żółtym serem, który Ci pozostał. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. Pasztet można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Źródło: http://zwegowani.pl
Zupa z zielonej soczewicy
Składniki:
125 g zielonej soczewicy
1 starta marchew
1 posiekana cebula
600 ml bulionu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pół łyżeczki kolendry
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj marchewkę oraz cebulę. Podduś warzywa do miękkości. Następnie dodaj czosnek oraz soczewicę. Duś całość przez kolejne 5 minut. Potem wlej bulion. Po zagotowaniu trzymaj zupę na ogniu pod przykryciem jeszcze przez 40-45 minut, do momentu aż soczewica będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem oraz kolendrą. Gotowe!
Źródło: http://durszlak.pl
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.