Zrób to sama: pyszne jogurty
Jogurt podobno był znany już 4 tys. lat przed naszą erą. To lekka i smaczna przekąska, która może zastąpić również deser. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które uznaliśmy za najciekawsze.
Domowy jogurt owocowy z błonnikiem
Składniki:
½ dojrzałego banana
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka siemienia lnianego
2 łyżeczki otrębów owsianych
1 kiwi
Przygotowanie:
Zblenduj obrane kiwi oraz banana. Następnie dodaj otręby, siemię lniane oraz jogurt. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Z tak przygotowanego jogurtu możesz zrobić także koktajl – wystarczy dodać kilka łyżek mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Wegański jogurt jaglano-kokosowy
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
600 ml gorącej wody
200 g ekologicznych wiórek kokosowych
saszetka bakterii kwasu mlekowego
20-30 g inuliny (2-3 łyżeczki)
1 łyżka syropu klonowego (ewentualnie z agawy)
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną oraz wiórki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 15 minut. Ważne jest, aby woda nie zdążyła wystygnąć – tłuszcz z wiórek powinien pozostać w formie płynnej. Przygotowaną masę zblenduj, a następnie przetrzyj przez sito. Możesz też przepuścić ją przez wyciskarkę ślimakową z zatkanym wylotem. Oddzieloną, płynną substancję podgrzej do ok. 60 stopni C (w celu pozbycia się niektórych bakterii), następnie przestudź ją do 40 stopni C. Potem dodaj saszetkę bakterii, 20-30 g inuliny oraz łyżkę syropu klonowego. Wymieszaj dokładnie, a potem przełóż do wyparzonych słoiczków z zakrętkami. Słoiczki z jogurtem pozostaw na 24 godziny w temperaturze 30-40 stopni C. Możesz użyć jogurtownicy albo piekarnika. Jeśli zdecydujesz się na piekarnik, rozgrzej go do 40 stopni C, a następnie wyłącz żeby cały czas nie pracował. Po tym, jak ostygnie, włącz ponownie. Musisz tak zrobić kilka razy w ciągu doby, niestety przygotowanie tego jogurtu wymaga trochę zachodu. Jogurt podzieli się na dwie frakcje: serwatkę oraz gęstą masę. Na koniec włóż słoiczki na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie można już spożywać jogurt. Serwatkę można odlać albo wymieszać z gęstą frakcją, jak kto woli.
Źródło: http://www.mytaste.pl
Jogurt waniliowy z żurawiną i orzechami
Składniki (1 porcja):
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
włoskie orzechy
żurawina
2 łyżeczki mleka w proszku
Przygotowanie:
Jogurt naturalny, 2 łyżeczki mleka w proszku, odrobinę cukru waniliowego oraz 2 łyżeczki cukru wymieszaj w blenderze. Do szklanki wrzuć kilka owoców żurawiny, tak aby zapełniły dno, następnie zapełnij przygotowaną wcześniej masą połowę szklanki, dodaj trochę żurawiny, a na to wlej jogurt do pełna. Na wierzchu ułóż żurawinę i orzechy włoskie. Ilość orzechów oraz żurawiny w tym przepisie tak naprawdę zależy od Twojego uznania. Jogurt wstaw do lodówki na godzinę, aby jego konsystencja była bardziej gęsta.
Źródło: http://deserektv.pl
_____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.