Mrożone napoje na gorące dni
Pogoda zaczęła nas rozpieszczać, a w upalne dni nic nie smakuje tak dobrze, jak pyszne, mrożone napoje. Zamiast kupować te gotowe, które zazwyczaj zawierają duże ilości cukru, lepiej przygotuj je samodzielnie. Oto ciekawe propozycje przepisów na mrożoną lemoniadę, kawę oraz herbatę!
Mrożona kawa z limonką
Składniki:
ok. 100-125 ml zimnej kawy
1-2 gałki lodów cytrynowych
sok z połowy limonki
starta skórka z limonki
łyżeczka brązowego cukru
bita śmietana
Przygotowanie:
Lody ułożyć na dnie szklanki. W osobnym naczyniu wymieszać kawę z sokiem z limonki i cukrem. Delikatnie, po ściance, wlać kawę do szklanki. Całość udekorować bitą śmietaną oraz posypać startą skórką limonki i odrobiną brązowego cukru.
Źródło: prześlijprzepis.pl.
Lemoniada jagodowa
Składniki:
200 g mrożonych jagód
4 schłodzone pomarańcze
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu malinowego
1 l wody
Przygotowanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z miodem, syropem malinowym i wodą. Do szklanek włożyć zamrożone jagody (będą działać jak kostki lodu), zalać lemoniadą i gotowe.
Źródło: lawendowydom.com.pl.
Lemoniada z arbuza
Składniki:
0,5 kg cytryn
0,5 kg limonek
1 średni arbuz
ok. 6 łyżek cukru
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów oraz po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.
Źródło: urodaizdrowie.pl.
Miętowo-pomarańczowa Ice-Tea
Składniki:
garść świeżej mięty
4 torebek herbaty
2 litry wody
2 cytryny
180 ml soku pomarańczowego
1 niepełna szklanka cukru
pokruszony lód
Przygotowanie:
Doprowadzić wodę z miętą do wrzenia. Dodać torebki herbaty. Przykryć i zostawić na kilka minut do naciągnięcia. Następnie wyjąć torebki z herbatą, dodać sok pomarańczowy, sok z cytryn oraz cukier. Wymieszać. Rozcieńczyć wodą do uzyskania około 2 litrów napoju. Przelać przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia mięty i miazgi. Podawać z kostkami lodu.
Źródło: urodaizdrowie.pl.
Lemoniada truskawkowo-żurawinowa
Składniki:
1/2 kg truskawek
10 dkg suszonej żurawiny
łyżeczka miodu
2 limonki
kostki lodu
woda mineralna gazowana
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kilka kostek lodu oraz plasterki limonki. W blenderze miksujemy truskawki z dodatkiem miodu i soku wyciśniętego z limonki. Następnie do truskawek dodajemy żurawinę (nie miksujemy). Tak przygotowany mus wlewamy do szklanek z lodem i gotowe!
Źródło: ugotuj.to.
______________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.