Proste menu na parapetówkę!
Parapetówka to przyjęcie, na którym chcesz się pochwalić nowym mieszkaniem i lepiej poznać nowych sąsiadów. Każda kobieta w takiej sytuacji pragnie wypaść jako idealna pani domu. Stajesz przed dylematem, co przygotować do jedzenia? Dania powinny być nie tylko smaczne, ale i ładnie się prezentować. Przede wszystkim postaw na oryginalne i sycące przekąski!
Muffiny z cheddarem i suszonymi pomidorami
Składniki na 12 porcji: 1 ¾ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 100 g sera sałatkowego, 5 suszonych pomidorów z zalewy, 1 szklanka startego sera żółtego (cheddar), czarne oliwki (ilość w zależności od upodobań), przyprawy (do wyboru: słodka papryka, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, ¾ łyżeczki soli, ¾ łyżeczki pieprzu oraz po ½ łyżeczki wybranych przypraw wsyp do dużego naczynia. Dodaj jajka, olej, mleko i wymieszaj wszystko. Pokrój na drobne kawałki pomidory, a oliwki na połówki. Połącz je z serem i przygotowaną wcześniej masą. Na koniec przełóż ciasto do foremek. Piekarnik nastaw na 180°C. Piecz muffiny 35 minut.
Źródło: http://kuchennaswiruska.blogspot.com
Rolada naleśnikowa z łososiem i rukolą
Składniki: 150 g filetu z łososia, mąka, 1 jajko, połowa opakowania rukoli, 2/3 szklanki mleka, 100 g twarogu, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka majonezu, woda, odrobina soku z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz biały, pieprz czarny, przyprawa do ryb
Przygotowanie: Umyj i osusz łososia. Połóż go na aluminiowej folii, posyp solą, białym pieprzem oraz przyprawą do ryb. Piekarnik nastaw na 180°C, piecz rybę 25-30 minut. Jajko połącz z mlekiem, stopniowo dodawaj wodę oraz mąkę, tak aby powstało ciasto. Usmaż z niego naleśniki. Z miodu, musztardy i majonezu przygotuj sos. Naleśniki posmaruj twarogiem, dopraw czarnym pieprzem i odrobiną soli. Na to połóż łososia, następnie liście rukoli i polej całość sosem. Zwiń naleśniki i pokrój je na kawałki. W każdy z nich włóż wykałaczkę. Gotowe!
Źródło: http://kuchennaswiruska.blogspot.com
Koreczki z kalarepą, pesto oraz salami
Składniki: opakowanie krakersów, kilka rzodkiewek, 1 duża kalarepa, bezglutenowa kiełbasa salami, pesto brokułowe, żółty ser
Składniki na pesto brokułowe: 1 brokuł, 1 duży ząbek czosnku, 60 g orzechów włoskich lub pistacji, 4 gałązki natki pietruszki, 100 ml oliwy, sok z ½ cytryny, 3 łyżki drobno startego, żółtego sera, szczypta soli
Przygotowanie pesto brokułowego: brokuł podziel na części, różyczki wrzuć do zagotowanej wody, trzymaj na ogniu do momentu, aż ponownie się zagotuje. Garnek zdejmij z ognia i zostaw w nim brokuł jeszcze przez 5 minut. Następnie odcedź i pokrój 200 g różyczek na drobne kawałki. Resztę brokuła połącz z oliwą, pistacjami, czosnkiem, sokiem z cytryny, serem, natką pietruszki, solą. Zblenduj wszystkie składniki. Na koniec dodaj do powstałej masy posiekane wcześniej różyczki.
Przygotowanie koreczków: krakersy podziel na połówki, rzodkiewki i salami pokrój na plasterki, żółty ser w kostkę. Każdy plasterek salami złóż na ćwiartkę. Obierz kalarepę i pokrój ją na duże kostki. Krakersy posmaruj pesto, na to połóż salami, żółty ser, jeszcze raz salami, kalarepę, a na koniec plasterek rzodkiewki.
Źródło: http://margaretglutenfree.blogspot.com
Francuskie snacki
Składniki: francuskie ciasto, wędzony kurczak (można zastąpić innym rodzajem mięsa), suszone pomidory, ketchup, oregano, żółty ser
Przygotowanie: Płaty gotowego francuskiego ciasto pokrój na równe kwadraty, a mięso z kurczaka na drobne kawałeczki. Kwadraciki posmaruj ketchupem, posyp je oregano, następnie połóż mięso, odrobinę suszonych pomidorów, a całość posyp startym serem. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Przekąskę najlepiej podawać na gorąco, jednak równie dobrze smakuje na zimno.
Źródło: http://www.mytaste.pl/click/index/8013414/
Smacznego!