Wiosenne przystawki na każdą okazję
Przyjemnie przypiekające nosy słońce sprzyja organizowaniu najróżniejszych spotkań towarzyskich. Jeśli zapraszasz do siebie gości, warto oczarować ich jakimś wiosennym akcentem. Doskonale sprawdzą się do tego proste i smaczne przystawki – oto nasze propozycje!
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
50 g łososia wędzonego
posiekany szczypiorek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Jajka obrać, delikatnie przekroić na pół i wydrążyć do miseczki żółtka. Do żółtek dodać pokrojonego drobno łososia, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na „łódeczki” powstałe z wydrążonych jajek. Posypać szczypiorkiem i podawać od razu po przygotowaniu lub odstawić na kilka minut do lodówki.
Kalarepa faszerowana marchewką
Składniki:
4 kalarepy
2 marchewki
3 dag rodzynek
3 łyżki śmietanki 18% (słodkiej)
szczypta soli
3 łyżki masła
3 gałązki zielonej pietruszki
4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Kalarepy obrać i ostrym nożem wydrążyć środki. Miąższ drobno posiekać. Rodzynki umyć, zalać na kilka minut wrzątkiem i odcedzić. Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie i krótkie słupki. Wymieszać rodzynki, marchewkę i miąższ kalarep. Dodać do nich słodką śmietankę i doprawić solą. Tak przygotowanym farszem napełniać kalarepy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kalarepy i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 35 minut, aż kalarepy staną się miękkie.
Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i udekorować kleksem śmietany. Najlepiej smakują na ciepło.
Źródło: www.winiary.pl.
Pomidory nadziewane tuńczykiem i orzechami
Składniki:
opakowanie pomidorków koktajlowych,
odsączony tuńczyk z puszki
2 ząbki czosnku
garść posiekanej bazylii
2 gałązki oregano
50 g orzechów włoskich
60 g startego parmezanu
2-3 łyżki oliwy lub 60 ml majonezu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory wydrążyć od góry, odcinając wierzch. Posypać je solą i odstawić na kilkanaście minut otworem do dołu, aby wyciekł z nich nadmiar soku. Do miksera włożyć składniki farszu: tuńczyka, orzechy, czosnek, oliwę, oregano, bazylię. Zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać do niej starty parmezan, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha, można jeszcze dodać odrobinę oliwy. Przygotowanym farszem napełnić pomidory. Udekorować bazylią i orzechami. Podawać od razu.
Źródło: urodaizdrowie.pl.
Roladki z bakłażanów
Składniki:
3 duże bakłażany
3-4 pomidory
olej
szczypta soli
50 g majonezu
50 g jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w cienkie, podłużne plastry. By pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczy, plastry delikatnie nacinać w kratkę i obficie posypać solą. Odstawić do chwili, aż puszczą sok, a następnie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ostudzić.
Z majonezu, jogurtu naturalnego i drobno posiekanego czosnku przygotować sos. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na kilka minut.
Każdego pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na osiem części. Koperek umyć i osuszyć. Od łodyżek oddzielić gałązki z zielonymi listkami.
Plastry bakłażana smarujemy sosem. Na końcu każdego położyć cząstkę pomidora i starannie zawijać w roladki, w razie potrzeby spinając je wykałaczkami. Podawać udekorowane koperkiem.
Źródło: www. przyslijprzepis.pl.