Szybki obiad dla zapracowanych

Kiedy wracamy zmęczeni do domu, rzadko mamy ochotę na przebywanie w kuchni dłużej niż to absolutnie konieczne. Dlatego dla tych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, a jednocześnie chcą spędzić resztę dnia z dala od parujących garnków, mamy kilka propozycji na szybki i smaczny obiad.

foxnews.com

Propozycja nr 1 – gofry ze szpinakiem i łososiem

Składniki

Ciasto:

szklanka mąki

szklanka mleka

2 jajka

łyżka cukru

100ml jogurtu naturalnego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta sproszkowanej ostrej papryki

100g margaryny

Farsz:

450g mrożonego szpinaku

1ooml śmietany 18%

300 g łososia wędzonego

mała czerwona papryka

2 łyżki kaparów

ser parmezan

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i odsączyć.

Oddzielić żółtka od białek i ubić na sztywną pianę. Margarynę rozpuścić i po ostudzeniu zmieszać z resztą składników na ciasto. Następnie dodać do nich ubitą pianę. Gofry przygotować w gofrownicy, piekąc je przez około 3 minuty.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę. Dodać szpinak, smażyć ok 2 minuty, następnie dodać śmietanę. Gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Tak przygotowany farsz nałożyć na gofry, całość posypać tartym serem.

Propozycja nr 2 – chińskie pierożki „baozi”

Składniki

Ciasto:

500 g mąki

15 g świeżych drożdży

130 ml ciepłego mleka

130 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

Farsz:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

łyżka przyprawy chińskiej „5 smaków”

łyżka octu balsamicznego

dymka (tylko biała część)

1 cebula

3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich

5 łyżeczek sosu tabasco

Przygotowanie

Ciasto:

Mleko wymieszać w wodą i cukrem. Dodać do nich drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną się delikatnie pienić.

Do miski przesiać mąkę i sól, dodać drożdże. Wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne, w razie potrzeby podlewając wodą. Ciasto przełożyć do garnka i przykryć ciepłą i wilgotną ścierką. Odstawić na 30 minut.

Farsz:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz dymkę. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Następnie dodać mięso oraz przyprawy i tabasco. Smażyć przez około 10 minut, mieszając, by z mięsa nie powstały grudki. Następnie przełożyć do miseczki i przestudzić.

Ciasto zagnieść jeszcze raz, rozwałkować na grubość około 5 cm, a następnie wyciąć z niego kółeczka o średnicy około 10 cm. Nakładać niewielką ilość farszu i zalepiać, ściągając brzegi ciasta do góry. Gotować na parze przez ok 10-15 minut.

Propozycja nr 3 – risotto z wędzonym łososiem z nutką orientu

Składniki

saszetka brązowego ryżu

100 g wędzonego łososia

1/3 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym lub kremowym

curry

sos:

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżeczka ketchupu

łyżeczka jasnego sosu sojowego

Przygotowanie

Ugotować ryż. Łososia pokroić na średnie kawałeczki. Ryż wysypać z torebki do garnka, dodać łososia i serek topiony, a następnie wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji i pozostawić chwilę do odparowania. Dodać curry. Podawać z sosem otrzymanym z wymieszania wszystkich podanych składników.

Propozycja nr 4 – kurczak po hawajsku

Składniki

podwójny filet z kurczaka

nieduża cebula

puszka ananasa w kawałkach

puszka kukurydzy

2 łyżki sosu sojowego

przyprawy: 1 łyżeczka curry, ½ kurkumy, ½ słodkiej papryki, ¼ łyżeczki kurkumy, pieprz

olej

Przygotowanie

Umyty filet pokroić w paski, doprawić wszystkimi przyprawami wedle uznania, usmażyć, a następnie zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni. Odsączyć ananasa i dodać do cebuli i smażyć przez ok 1 minutę. Następnie dodać kukurydzę, sok z ananasa, sos sojowy i kurczaka. Wszystko razem dusić na małym ogniu. Można podawać z ryżem.

Źródła: przepisy.pl, prześlijprzepis.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ