Żeń-szeń ma moc!

W Azji stosowany jest od wieków, my też powinniśmy docenić jego dobroczynne właściwości. Żeń-szeń jest niezastąpiony w przywracaniu witalności i dodawaniu energii organizmowi. Badania wykazały też szereg innych zalet tej rośliny. Jak wygląda żeń-szeń i jak się go stosuje? Czy wszyscy mogą korzystać z jego właściwości? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w tekście.

 

www.healadvice.com

Jego właściwości medycyna chińska znała już 4 tysiące lat temu. Jego zachodnia nazwa pochodzi od chińskiego „rénshēn”, co oznacza „człowiek-korzeń”. Termin nawiązuje więc do wyglądu kłącza, które swoim kształtem przypomina często ludzką postać. Obok żeń-szenia właściwego istnieje kilka gatunków pokrewnych (np. pięciolistny, japoński, syberyjski). Żaden z nich nie ma jednak aż tylu właściwości odżywczych jak jego odmiana właściwa. 

Żeń-szeń zawiera w sobie wiele składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Są to przede wszystkim ginsenozydy, które powodują większe przyłączanie się cząsteczek tlenu do hemoglobiny, co prowadzi do lepszego dotlenienia komórek w całym organizmie. W żeń-szeniu zajdziemy także szereg witamin (A, B1, B2, C) i składników mineralnych (fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo). Jaki ma to wpływ na nasze zdrowie?

Żeń-szeń dodaje energii. To najpopularniejsza z jego zalet, ponieważ pomimo braku zawartości kofeiny pobudza organizm przede wszystkim w sytuacji wzmożonego wysiłku umysłowego. Ponadto poprawia zdolność koncentracji i ułatwia zapamiętywanie.

Wzmacnia odporność na stres, równoważy uwalnianie hormonów stresu i wspiera organy, które są odpowiedzialne za ich wytwarzanie (przysadkę mózgową, podwzgórze i nadnercza). 

Przywraca sprawność seksualną. Właśnie z tego powodu sprowadzono go na dwór Ludwika XIV. Może być stosowany w leczeniu zaburzeń erekcji, poprawia także kobiece libido. Żeń-szeń stosowany jest jako skuteczny afrodyzjak, ponieważ działa zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. 

Pobudza układ immunologiczny, dzięki zawartości mnóstwa witamin i ginsenozydów wzmacnia organizm w walce z infekcjami. 

Zapobiega cukrzycy, obniżając stężenie glukozy we krwi i wydzielanie przez trzustkę insuliny po spożyciu posiłków. 

Leczy układ krążenia, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i podwyższając stężenie dobrego – HDL. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi. 

Działa przeciwnowotworowo, dzięki wspomnianym już ginsenozydom, które hamują podział komórek nowotworowych. Udowodniono ich dobry wpływ na komórki raka jelita grubego.

Żeń-szeń możemy kupić pod różnymi postaciami. Przede wszystkim jako suszony korzeń do sporządzania naparów. Łyżeczkę suszu wystarczy zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem!) i parzyć od 4 do 7 minut. W sklepach zielarskich jest dostępny w postaci małych kawałków, które można po prostu żuć. Jak wiemy, proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego dobre przeżucie pozwala na uwolnienie jak najwięcej czynników aktywnych z korzenia. Najłatwiej będzie pewnie kupić dostępne w aptece herbatki i gotowe mieszanki do parzenia, które w składzie zawierają Żeń-szeń. 

Uwaga! Nie wszyscy jednak powinni go stosować. Żeń-szeń jest odradzany przede wszystkim dzieciom i kobietom w ciąży. Osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować się z lekarzem, który zaleci im odpowiednią dawkę preparatów z żeń-szeniem. Są one odradzane także osobom z chorobami nowotworowymi tzw. hormonozależnymi (np. rak piersi czy rak prostaty). Nie należy także przyjmować go z innymi ziołami stymulującymi organizm, należy także ograniczyć spożycie kawy.

Weronika Makowska

W Azji stosowany jest od wieków, my też powinniśmy docenić jego dobroczynne właściwości. Żeń-szeń jest niezastąpiony w przywracaniu witalności i dodawaniu energii organizmowi. Badania wykazały też szereg innych zalet tej rośliny. Jak wygląda żeń-szeń i jak się go stosuje? Czy wszyscy mogą korzystać z jego właściwości? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w tekście.

Jego właściwości medycyna chińska znała już 4 tysiące lat temu. Jego zachodnia nazwa pochodzi od chińskiego „rénshēn”, co oznacza „człowiek-korzeń”. Termin nawiązuje więc do wyglądu kłącza, który swoim kształtem przypomina często ludzką postać. Obok żeń-szenia właściwego istnieje kilka gatunków pokrewnych (np. pięciolistny , japoński, syberyjski). Żaden z nich nie ma jednak aż tylu właściwości odżywczych jak jego odmiana właściwa.

Żeń-szeń zawiera w sobie wiele składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Są to przede wszystkim ginsenozydy, które powodują większe przyłączanie się cząsteczek tlenu do hemoglobiny, co prowadzi do lepszego dotlenienia komórek w całym organizmie. W żeń szeniu zajdziemy także szereg witamin (A, B1, B2, C) i składników mineralnych (fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo).Jaki ma to wpływ na nasze zdrowie?

Żeń-szeń dodaje energii. To najpopularniejsza z jego zalet, ponieważ pomimo braku zawartości kofeiny pobudza organizm przede wszystkim w sytuacji wzmożonego wysiłku umysłowego. Ponadto poprawia zdolność koncentracji i ułatwia zapamiętywanie.

Wzmacnia odporność na stres, równoważy uwalnianie hormonów stresu i wspiera organy, które są odpowiedzialne za ich wytwarzanie (przysadkę mózgową, podwzgórze i nadnercza).

Przywraca sprawność seksualną. Właśnie z tego powodu sprowadzono go na dwór Ludwika XIV. Może być stosowany w leczeniu zaburzeń erekcji, poprawia także kobiece libido. Żeń-szeń stosowany jest jako skuteczny afrodyzjak, ponieważ działa zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Pobudza układ immunologiczny dzięki zawartości mnóstwa witamin i ginsenozydów wzmacnia organizm w walce z infekcjami.

Zapobiega cukrzycy obniżając stężenie glukozy we krwi i wydzielanie przez trzustkę insuliny po spożyciu posiłków.

Leczy układ krążenia obniżając poziom złego cholesterolu LDL i podwyższając stężenie dobrego HDL. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Działa przeciwnowotworowo dzięki wspomnianym już ginsenozydom, które hamują podział komórek nowotworowych. Udowodniony ich dobry wpływ na komórki raka jelita grubego.

Żeń-szeń możemy kupić pod różnymi postaciami. Przede wszystkim jako suszony korzeń do sporządzania naparów. Wtedy łyżeczkę suszu wystarczy zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem!) i parzyć od 4 do 7 minut. W sklepach zielarskich jest dostępny w postaci małych kawałków, które można po prostu żuć. Jak wiemy, proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego dobre przeżucie pozwala na uwolnienie jak najwięcej czynników aktywnych z korzenia. Najłatwiej będzie pewnie kupić dostępne w aptece herbatki i gotowe mieszanki do parzenia, które w składzie zawierają Żeń-szeń.

Uwaga! Nie wszyscy jednak powinni go stosować. Żeń-szeń jest odradzany przede wszystkim dzieciom i kobietom w ciąży. Osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować się z lekarzem, który zaleci im odpowiednią dawkę preparatów z żeń-szeniem. Są one odradzane także osobom z chorobami nowotworowymi tzw. hormonozależnymi (np. rak piersi czy rak prostaty). Nie należy także przyjmować go z innymi ziołami stymulującymi organizm, należy także ograniczyć spożycie kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ