Naturalni pogromcy tłuszczu
Okres zimowy i zbliżające się mrozy nie zachęcają do wychodzenia z domu. Nasza aktywność fizyczna w tym czasie maleje, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Warto zatem wprowadzić do swojej diety produkty, będące naturalnymi pogromcami tłuszczu.
Cynamon
Wpływa na poziom insuliny, a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów. Hamuje napady wilczego głodu oraz zmniejsza łaknienie na słodycze.
Grejpfruty
Owoce, które są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Składnik ten obniża poziom glukozy we krwi. Jego działanie polega także na przyśpieszaniu perystaltyki jelit oraz zmniejszaniu apetytu. Grejpfruty zawierają ponadto witaminę C, która jest pomocna w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Chude mięso
Do tej grupy zalicza się mięso z indyka, wołowinę oraz ryby. Są źródłem pełnowartościowego białka i kreatyny, które przyspieszają przemianę materii. Zawierają ponadto składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, fosfor i potas. W chudym mięsie występują również witaminy z grupy B. Ryby są dodatkowo nieocenionym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Gruszki
Ograniczają ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, ponieważ są cennym źródłem pektyn. Związki te „wymiatają” resztki niestrawionych pokarmów z przewodu pokarmowego. Pobudzają także działanie dobroczynnej mikroflory bakteryjnej. Pektyny charakteryzują się najlepszymi właściwościami, kiedy występują w surowej postaci.
Gorzka czekolada
Czekolada o wysokiej zawartości kakao (powyżej 80%) posiada niski indeks glikemiczny, co pozwala utrzymywać poziom glukozy we krwi w ryzach. Procesy przemiany materii są przyśpieszane także za sprawą występujących w gorzkiej czekoladzie – katechin i kofeiny.
Paulina Rożej