Hiszpańska uczta – Gazpacho!
Gazpacho to prosta i błyskawiczna zupa pochodząca z Andaluzji, której… nie trzeba gotować! Składa się z surowych warzyw i dodatków, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak! Wykonanie zupy zajmie ci jedynie kilka minut.
Składniki:
- 4 duże i dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 niewielki ogórek
- Połówka małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać, a następnie pokroić i oddzielić pestki. Pokroić również papryki, ogórka, cebulę i czosnek. Wrzucić warzywa do blendera. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki, a także przyprawy. Miksować na wysokich obrotach około pół minuty. Po zmiksowaniu składników, przelać zupę do misek i chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Można podawać z kostkami lodu i takimi dodatkami jak bagietka, kozi ser i oliwki.
Joanna Łuszczykiewicz