Przepisy na suszone owoce
Suszone owoce, chociaż dość kaloryczne, potrafią zastępować słodycze oraz stanowią urozmaicenie diety. Posiadają unikatowy smak i aromat oraz nadają się nie tylko na samodzielną przekąskę, ale można także przygotować z nich ciekawe propozycje przystawek.
Suszone owoce faszerowane błękitnym serem
Składniki:
- suszone morele,
- daktyle i śliwki,
- błękitny ser lub dowolny gatunek białego sera,
- śmietana lub mascarpone (niekoniecznie).
Sposób przyrządzenia
Suszone owoce ponacinaj do połowy i usuń pestki. Na oddzielnym talerzu rozdrobnij i utrzyj widelcem ser oraz faszeruj nim powstałe w owocach kieszenie. Jeśli ser jest zbyt ostry w smaku, dodaj do niego nieco śmietany lub mascarpone.
Suszone śliwki zawijane surową szynką
Składniki:
- suszone śliwki,
- surowa szynka,
- jogurt naturalny,
- czosnek,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia
Śliwki namocz w ciepłej wodzie i odstaw na około pół godziny. Każdą śliwkę zawiń w plaster szynki i zepnij wykałaczką. Zapiekaj przez 15 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj czosnek z jogurtem (dwa ząbki czosnku na 20 dag jogurtu), dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj na gorąco z sosem. Szynkę możesz zastąpić plastrami chudego boczku.
Paulina Rożej