7. edycja Festiwalu Pięciu Smaków
Między 4 a 11 listopada odbyła się w Warszawie 7. edycja Festiwalu Pięciu Smaków. Podczas festiwalu filmy oceniało trzynastoosobowe People’s Jury, które zostało wybrane w drodze otwartej rekrutacji. Jury to pasjonaci kina azjatyckiego, którzy spotykają się na festiwalu, by wspólnie ocenić i wyłowić najlepszy tytuł.
Na program złożyły się sekcje Nowe Kino Azji: nowe produkcje z krajów azjatyckich. Jest to sekcja konkursowa, którą oceniało jury People’s Jury. Kolejne sekcje to Focus: Hongkong, czyli przegląd filmów Johnniego To, filmów Ann Hui i Pang Ho-cheunga oraz sekcja Tetsuya Nakashima, gdzie są wyświetlane filmy od 1997 do 2010 roku tego japońskiego filmowca. Sekcja czwarta to Kino Grozy, czyli przegląd azjatyckich horrorów i thrillerów, a ostatnia piąta to Tajwańska nowa fala, gdzie prezentowano filmy z nurtu tajwańskiego na 16mm taśmach.
W tym roku na festiwalu zwyciężył tajski film „36”. Jury wyróżniło reżysera za „propozycję, w której odważne rozwiązanie wizualne, stanowi integralną część opowieści o roli pamięci, coraz częściej zastępowanej przez cyfrową rejestrację. Za połączenie tej perspektywy z prostą, nostalgiczną historią o rodzącym się uczuciu”.
Patrycja Ceglińska, Fot. www.piecsmakow.pl