5 przepisów na pyszne i zdrowe desery

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak wiadomo dieta to podstawa smuklej sylwetki. Kto jednak nie przepada za ciastami, ciasteczkami, lodami? Zdecydowanie trudno im się oprzeć. Niestety smakołyki ze sklepowych półek i cukierni zawierają dużo cukrów, a mało składników odżywczych. Właśnie dlatego warto przygotować deser samemu, ze składników bogatych  w witaminy, kwasy   tłuszczowe omega3 i mikroelementy. Oto pięć prostych przepisów na pyszne i dietetyczne słodkości.

www.thevapemall.com 

Dietetyczne brownie

Składniki:

– 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

– 1 banan,

– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,

– 4-5 łyżek kakao,

– 125 g jogurtu naturalnego,

– 2 jajka,

– 4 łyżki miodu,

– 1 łyżka mleka,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy do niej miód, mleko i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Banana i jajka miksujemy, dodajemy do nich wcześniej przygotowaną masę, proszek do pieczenia i ostudzoną kaszę jaglaną. Wszystko miksujemy, przelewamy do foremki i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

 

Zielony koktajl

Składniki:

– 2 garści jarmużu,

– 1 dojrzały banan,

– kiwi/sok z cytryny,

– odrobina wody mineralnej, 

– ulubione orzechy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy jarmuż, banana, kiwi, dolewamy wodę. Wszystko miksujemy przez 4-5 minut. Na koniec dosypujemy orzechy.

 

Pudding z nasion chia

Składniki:

– 4 łyżki nasion chia,

– 150 ml ulubionego mleka (np. kokosowe, migdałowe),

– łyżeczka miodu,

– świeże owoce.

Do szklanki z mlekiem dodajemy miód i nasiona chia, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1,5 h, tak aby nasiona napęczniały. Po wyjęciu z lodówki na wierzch kładziemy świeże owoce. Ten przepis to również świetny pomysł na pożywne śniadanie.

 

Pudding z kaszy jaglanej

Składniki:

– pół szklanki kaszy jaglanej,

– 1 szklanka wody,

– pół banana,

– ziarenka z 1 laski wanilii,

– cynamon,

– łyżka miodu,

– 125 ml ulubionego mleka.

Gotujemy kaszę na małym ogniu, aż będzie miękka. Następnie kaszę miksujemy z bananem, miodem, ziarenkami wanilii, podgrzanym mlekiem. 

 

Amarantuski

Składniki:

– 1,5 szklanki amarantusa,

– ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego,

– 1 banan,

– 1 jajko,

– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,

– ok. 50 g masła,

– garść krojonych orzechów włoskich,

– cukier waniliowy, kardamon,

– 0,5 łyżeczki sody,

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– szczypta soli.

W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. W oddzielnym garnuszku rozgniatamy banana, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, masło, jajko. W miseczce mieszamy resztę składników, następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Ciasteczka pieczemy 8 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180˚C. 

 

Magdalena Szczepańska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ