5 przepisów na pyszne i zdrowe desery
Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak wiadomo dieta to podstawa smuklej sylwetki. Kto jednak nie przepada za ciastami, ciasteczkami, lodami? Zdecydowanie trudno im się oprzeć. Niestety smakołyki ze sklepowych półek i cukierni zawierają dużo cukrów, a mało składników odżywczych. Właśnie dlatego warto przygotować deser samemu, ze składników bogatych w witaminy, kwasy tłuszczowe omega3 i mikroelementy. Oto pięć prostych przepisów na pyszne i dietetyczne słodkości.
Dietetyczne brownie
Składniki:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
– 1 banan,
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
– 4-5 łyżek kakao,
– 125 g jogurtu naturalnego,
– 2 jajka,
– 4 łyżki miodu,
– 1 łyżka mleka,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy do niej miód, mleko i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Banana i jajka miksujemy, dodajemy do nich wcześniej przygotowaną masę, proszek do pieczenia i ostudzoną kaszę jaglaną. Wszystko miksujemy, przelewamy do foremki i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Zielony koktajl
Składniki:
– 2 garści jarmużu,
– 1 dojrzały banan,
– kiwi/sok z cytryny,
– odrobina wody mineralnej,
– ulubione orzechy.
Do wysokiego naczynia wrzucamy jarmuż, banana, kiwi, dolewamy wodę. Wszystko miksujemy przez 4-5 minut. Na koniec dosypujemy orzechy.
Pudding z nasion chia
Składniki:
– 4 łyżki nasion chia,
– 150 ml ulubionego mleka (np. kokosowe, migdałowe),
– łyżeczka miodu,
– świeże owoce.
Do szklanki z mlekiem dodajemy miód i nasiona chia, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1,5 h, tak aby nasiona napęczniały. Po wyjęciu z lodówki na wierzch kładziemy świeże owoce. Ten przepis to również świetny pomysł na pożywne śniadanie.
Pudding z kaszy jaglanej
Składniki:
– pół szklanki kaszy jaglanej,
– 1 szklanka wody,
– pół banana,
– ziarenka z 1 laski wanilii,
– cynamon,
– łyżka miodu,
– 125 ml ulubionego mleka.
Gotujemy kaszę na małym ogniu, aż będzie miękka. Następnie kaszę miksujemy z bananem, miodem, ziarenkami wanilii, podgrzanym mlekiem.
Amarantuski
Składniki:
– 1,5 szklanki amarantusa,
– ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
– 1 banan,
– 1 jajko,
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
– ok. 50 g masła,
– garść krojonych orzechów włoskich,
– cukier waniliowy, kardamon,
– 0,5 łyżeczki sody,
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli.
W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. W oddzielnym garnuszku rozgniatamy banana, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, masło, jajko. W miseczce mieszamy resztę składników, następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Ciasteczka pieczemy 8 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Magdalena Szczepańska