6 faktów o Starbucksie

Od 1987 Starbucks otwiera prawie dwa nowe lokale dziennie. Słyszeli o nim prawie wszyscy, bo to największa firma sprzedająca kawę na świecie. Istnieją jednak zaskakujące fakty, o których wie niewiele osób.

cdn.rsvlts.com

1. Dobre restauracje i inne miejsca, w których możemy się posilić, mają swoje sekrety, tajne składniki i receptury, które sprawiają, że smak potraw jest wyjątkowy. Starbucks posiada własną linię specjalnych smaków kaw. Należą do nich na przykład słodkie Frappuccino oraz czekoladowo-dyniowe Latte. Tajemnicze menu jest budowane przez samych klientów. Nawet nie wszyscy pracownicy znają recepturę każdej kawy.

2. Jeśli kiedyś widzieliście menu w Starbucksie, to wiecie, że do wyboru są trzy rozmiary kawy: tall (ang. wysoka), grande (wł. duża) i vendi (wł. 20). Oprócz tych wymienionych istnieje jednak też czwarta pojemność: short (niska). Nie jest tańsza od pozostałych, ale jest mocniejsza. Jeśli macie ochotę na małą kawę, która da wam kopa, zamówcie na przykład short cappuccino.

3. Nazwa Starbucks pochodzi od imienia bohatera książki „Moby Dick”. Był on pierwszym oficerem „Pequoda”. „Pequoda” była pierwotnie brana pod uwagę jako nazwa kawiarni.

4. W większości lokali Starbucks znajdziemy okrągłe stoliki. To nie przypadek. Mają zachęcać klientów do wspólnego picia kawy. Stoliki o kanciastych kształtach wydają się być mniej dostępne, kiedy już ktoś przy nich siedzi.

5. Niewiele osób wie, że Starbucks prowadzi program „Ziemia dla twojego ogrodu”. W lokalach można zapytać o darmowe worki z ziemią, którą można wykorzystać do sadzenia ziarenek kawy. Posiada ona potrzebne minerały do rozwoju roślin.

6. Drugą darmową rzeczą, którą dostaniesz w Starbucksie jest syrop z agawy. To środek słodzący produkowany w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny z miodem i jest trzykrotnie słodszy od cukru.

Ada Koperwas, źródło: learni.st

ZOSTAW ODPOWIEDŹ