Zjedz lżej – wegetariańskie przekąski na grilla
Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?
Przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania główne oraz dodatki, które pozwolą urozmaicić niejedną grillową ucztę.
Grillowane witaminy
Maj i czerwiec nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na ruszt sezonowe przysmaki z ogródków. Na grillu świetnie sprawdzą się szparagi, bakłażan, cukinie czy papryki, które przed grillowaniem należy pokroić i skropić oliwą z oliwek oraz doprawić ziołami. Kawałki ulubionych warzyw możemy ułożyć na tackach do grillowania bądź zrobić z nich kolorowe szaszłyki. Na grillu możemy również położyć w całości kukurydzę oraz pieczarki portobello faszerowane czosnkiem i odrobiną masła ziołowego z pietruszką. Klasycznym smakołykiem z grilla są też oczywiście ziemniaki – młode ziemniaki należy najpierw wyszorować, a następnie możemy upiec je w całości bądź pokroić w ćwiartki i grillować w folii aluminiowej z masłem, ziołami i kawałkami cebuli.
Słodkości z grilla
Smacznym i niestandardowym pomysłem na przekąskę z grilla są także owoce. – Na ruszt warto położyć np. brzoskwinię lub kawałki ananasa marynowane w mleczku kokosowym lub rumie, z dodatkiem cynamonu. Pyszną, choć mocno kaloryczną przekąską są też banany grillowane z czekoladą – należy je wrzucić na ruszt w całości, z przekrojoną wzdłuż skórką i włożonymi do środka kawałkami ulubionej czekolady. Gotową brzoskwinię, ananasa czy banany możemy podać z bitą śmietaną, lodami oraz biszkoptami czy słomką ptysiową z cukrem – mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć, producenta słodyczy i przekąsek. Klasycznym, grillowanym deserem są też pieczone jabłka z orzechami i miodem, zawinięte w folię aluminiową. Nieco mniej standardowym smakołykiem jest z kolei… grillowany arbuz. Przed wrzuceniem go na mocno rozżarzony ruszt należy zamarynować go w cytrynie i sosie balsamicznym. Następnie wystarczy zaledwie kilka chwil na grillu, by cieszyć się oryginalnym smakiem arbuza w nowym wydaniu.
Serowa serenada
W grillowym menu warto uwzględnić wszelkiego rodzaju sery. Możemy serwować je jako samodzielną przekąskę – np. grillowany w całości ser camembert, halloumi lub brie w wersji z panierką lub bez. Wspomniane serki możemy serwować wraz z sałatkami na bazie roszponki, szpinaku czy rukoli z winogronami lub gruszką i orzechami (np. pistacjowymi). Sery sprawdzą się także jako doskonałe dodatki nadające charakteru wybranym potrawom. Pokruszoną fetę możemy wykorzystać jako farsz do pieczonego pomidora lub papryki – wystarczy dodać do niego zioła, czosnek i szczypiorek. Z kolei pokruszony serek pleśniowy typu lazur, wymieszany z posiekanymi orzechami włoskimi nada wyjątkowego smaku grillowanym połówkom gruszki. Farszem z sera feta lub mozzarelli oraz szpinakiem, czosnkiem i cebulką możemy również wypełnić wspomniane wcześniej, grillowane pieczarki.
Nie zapomnij o dodatkach
Kluczem do udanego grillowania są również dodatki i przekąski do głównych dań. Do sałatek, grillowanych warzyw i serów warto serwować np. grzanki z bagietki z masłem ziołowo-czosnkowym. Możemy też zgrillować przygotowane wcześniej kotleciki z kaszy z dodatkiem cebulki jajka, ziół oraz oliwy. Przygotowując przyjęcie na świeżym powietrzu ze znajomymi, nie zapomnijmy też o ciekawych zamiennikach musztardy oraz keczupu. Sprawdzonym sosem są oczywiście tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka oraz czosnku. Z serami dobrze komponuje się z kolei sos żurawinowo-ananasowy przygotowany z suszonej żurawiny oraz ananasa z puszki. Ciekawym pomysłem jest też sos miętowo-jogurtowy bądź pikantny sos chilli. – W dipach możemy maczać nie tylko gotowe, grillowane potrawy, ale również dodatki do pochrupania – np. krakersy czy słomkę ptysiową z nasionami, które sprawdzają się ponadto jako ciekawa alternatywa dla klasycznych przekąsek do towarzyszącemu grillowaniu piwu – mówi Arkadiusz Drążek z firmy Brześć.