Zdrowe i smaczne dania z ciecierzycy
Przychodzi weekend i zastanawiasz się nad zdrowym i smacznym obiadem? Jest tak gorąco, że nie masz ochoty na ciężkostrawne dania? Postaw na ciecierzycę! To bardzo wartościowe źródło białka i błonnika, poza tym zawiera witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Udowodniono również jej właściwości przeciwbólowe i obniżające cholesterol. Cieciorka bywa też uważana za afrodyzjak!
Pikantny humus z ciecierzycy
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty z sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki kuminu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
sok z 1½ cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, zalać wodą, gotować około 10 minut, a następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Do blendera przełożyć odsączoną ciecierzycę, cebulę, obrany czosnek i oliwę. Zmiksować na gładką pastę. Dodać pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy i posypać ostrą papryką. Humus serwować z warzywami pokrojonymi w zapałki, chlebkami pita lub krakersami.
Źródło: gotujemy.pl.
Ciecierzyca duszona ze szpinakiem
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1 – 2 utarte ząbki czosnku
50 ml oliwy
2 garście umytych liści szpinaku
50 g sera gorgonzola
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i razem z ciecierzycą wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przez chwilę smażyć, a następnie dodać szpinak. Smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie, dodać ser oraz doprawić solą i pieprzem. Kiedy ser się roztopi, wszystko zmiksować na gładkie puree.
Źródło: www.mytaste.pl.
Chana masala czyli ciecierzyca po indyjsku
Składniki:
1/2 kg pomidorów
4 puszki ciecierzycy w zalewie
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku
4 płaskie łyżki przyprawy chana masala (można kupić np. na aukcjach internetowych)
2 płaskie łyżki przyprawy tandoori masala (j.w.)
kilka liści curry
2–3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kminek
sól do smaku
1,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić i przesypać do garnka. Dolać około 2 szklanek wody i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu.
Pomidory drobno pokroić, dodać 1 łyżkę przyprawy tandoori masala, szczyptę soli i liście curry. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jednocześnie rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju i wrzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić odrobinę kminku oraz kilka szczypt przypraw chana masala i tandoori masala. Smażyć cebulę przez około 10 min, cały czas mieszając.
Do podgrzewającej się cieciorki dolać pomidorową masę oraz olej z cebulą. Wcisnąć ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 20 minut.
Źródło: www.mojegotowanie.pl.
Parmezanowo–ziołowa przekąska z ciecierzycy
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy, wymoczonej i ugotowanej
40 g tartego parmezanu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
½ łyżki słodkiej papryki
½ łyżeczki oregano
½ pieprzu ziołowego
kilka szczypt chili cayenne
szczypta cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piec przez około 35 minut w 160°C (z termoobiegiem). Dwa razy w ciągu pieczenia wymieszać ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Około 10 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Źródło: www.mytaste.pl.
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.