Zdrowe i smaczne dania z ciecierzycy

Przychodzi weekend i zastanawiasz się nad zdrowym i smacznym obiadem? Jest tak gorąco, że nie masz ochoty na ciężkostrawne dania? Postaw na ciecierzycę! To bardzo wartościowe źródło białka i błonnika, poza tym zawiera witaminy z grupy B, a także fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Udowodniono również jej właściwości przeciwbólowe i obniżające cholesterol. Cieciorka bywa też uważana za afrodyzjak!

chow.comPikantny humus z ciecierzycy

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (400 g)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki pasty z sezamu

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki kuminu

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

sok z 1½ cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, zalać wodą, gotować około 10 minut, a następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Do blendera przełożyć odsączoną ciecierzycę, cebulę, obrany czosnek i oliwę. Zmiksować na gładką pastę. Dodać pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy i posypać ostrą papryką. Humus serwować z warzywami pokrojonymi w zapałki, chlebkami pita lub krakersami.

Źródło: gotujemy.pl.

Ciecierzyca duszona ze szpinakiem

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 – 2 utarte ząbki czosnku

50 ml oliwy

2 garście umytych liści szpinaku

50 g sera gorgonzola

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i razem z ciecierzycą wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przez chwilę smażyć, a następnie dodać szpinak. Smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy szpinak zwiędnie, dodać ser oraz doprawić solą i pieprzem. Kiedy ser się roztopi, wszystko zmiksować na gładkie puree.

Źródło: www.mytaste.pl.

Chana masala czyli ciecierzyca po indyjsku

Składniki:

1/2 kg pomidorów

4 puszki ciecierzycy w zalewie

2 średnie cebule

1 duży ząbek czosnku

4 płaskie łyżki przyprawy chana masala (można kupić np. na aukcjach internetowych)

2 płaskie łyżki przyprawy tandoori masala (j.w.)

kilka liści curry

2–3 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

kminek

sól do smaku

1,5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić i przesypać do garnka. Dolać około 2 szklanek wody i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu.

Pomidory drobno pokroić, dodać 1 łyżkę przyprawy tandoori masala, szczyptę soli i liście curry. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Jednocześnie rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju i wrzucić do niego pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić odrobinę kminku oraz kilka szczypt przypraw chana masala i tandoori masala. Smażyć cebulę przez około 10 min, cały czas mieszając.

Do podgrzewającej się cieciorki dolać pomidorową masę oraz olej z cebulą. Wcisnąć ząbek czosnku.

Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 20 minut.

Źródło: www.mojegotowanie.pl.

Parmezanowo–ziołowa przekąska z ciecierzycy

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy, wymoczonej i ugotowanej

40 g tartego parmezanu

3 łyżki oliwy

sól i pieprz

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka bazylii

½ łyżki słodkiej papryki

½ łyżeczki oregano

½ pieprzu ziołowego

kilka szczypt chili cayenne

szczypta cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piec przez około 35 minut w 160°C (z termoobiegiem). Dwa razy w ciągu pieczenia wymieszać ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Około 10 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 200°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Źródło: www.mytaste.pl.

___________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ