Warsaw Italian Week
Warsaw Italian Week to nowa inicjatywa organizatorów Warsaw Restaurant Week. W ostatni weekend marca w stolicy będzie można zjeść trzydaniowy posiłek za jedyne 39 złotych.
Festiwal włoskiej kuchni w Warszawie inspirowany jest wydarzeniami takimi jak: „Summerlicious” w Toronto, London Restaurant Festival, NYC Dining Week. Ma on na celu promocję lokalnej gastronomii i wyselekcjonowanie najlepszych restauracji.
Do udziału w projekcie zgłosiło się dwadzieścia warszawskich restauracji, specjalizujących się w różnorodnej kuchni. Wśród nich są zarówno ekskluzywne miejsca, takie jak francuska restauracja Victoria, jak i mniejsze włoskie knajpy. Zaprezentują one popisowe zestawy potraw, składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Warto dodać, że w ofertach dostępne są również wegetariańskie menu.
Bilety na święto włoskiej kuchni można kupić już teraz na stronie www.restaurantweek.pl. Tam należy wybrać restaurację, menu oraz zarezerwować i opłacić miejsce. Organizatorzy przygotowali również atrakcję dla kucharzy-amatorów. W trakcie Warsaw Italian Week odbędą się lekcje gotowania, poprowadzi je Grzegorz Łapanowski z FoodLab Studio. Cena kursu to 149 zł.Oto lista wszystkich restauracji, biorących udział w projekcie:
– Chianti
– Superiore
– St Antonio
– Spacca Napoli
– San Lorenzo
– Ristorante Repubblica Italiana
– Piazza Ristorante
– Momu
– Mercato Próżna
– Mercato Piękna
– Le Victoria Brassersie Moderne
– La Tomatina
– Gar Jakubiaka
– Al Capone
– Aioli Świętokrzyska
– Aioli Plac Konstytucji
-Trattoria Murano
– Trattoria Boccone
Warsaw Italian Week to z pewnością nie lada gratka dla wielbicieli ravioli, spaghetti, czy gnocchi. To również świetna okazja, by skosztować typowo włoskich smaków.
Magdalena Szczepańska