Tych rzeczy nie trzymaj w lodówce
Lodówka to przecież jedno z najlepszych miejsc dla żywności. Chłód sprzyja jedzeniu – dzięki niemu jedzenie psuje się wolniej. Jednak nie we wszystkich przypadkach. Czego absolutnie nie trzymać w lodówce?
1. Ziemniaki:
Ziemniaki fatalnie znoszą lodówkę. Niska temperatura w niej panująca doprowadza do tego, że skrobia, która znajduje się w ziemniakach, znacznie szybciej zostaje przekształcona w cukry. Przez co ziemniaki tracą smak oraz stają się nieco słodkie. Najlepsze miejsce dla ziemniaków to delikatna siatka, koszyk, albo worek. Najlepiej umieszczony w ciemniejszym miejscu.
2. Pomidory:
Wielu z nas pomidory przechowuje w lodówce. Jest to natomiast spory błąd. Pomidory dłużej wytrzymują poza lodówką. W lodówce natomiast tracą aromat oraz smak – szczególnie zimą, bo wtedy jest go wyjątkowo mało.
3. Kawa:
Jak wiadomo, kawa ma tendencję do wchłaniania obcych zapachów, jakich w lodówce, jak wiadomo – sporo. W związku z czym, dużo lepszym miejscem dla kawy będzie kuchenna szafka. Dzięki temu kawa na długo zachowa swój aromat. Idealnie sprawdzą się tutaj oryginalne opakowania.
4. Tropikalne owoce:
Je również lubimy wkładać do lodówki. Szczególnie tyczy się to bananów, awokado, czy mango. To naprawdę kiepski pomysł. Te owoce pochodzą z ciepłych krajów, dlatego właśnie chłód nie jest dla nich naturalny. Przechowywane w chłodzie tracą zarówno smak jak i aromat. A ponadto dłużej dojrzewają. Dla tego typu owoców najlepsza będzie misa, ustawiona w chłodnym pomieszczeniu. Banany jednak powinniśmy trzymać osobno. Wydzielają one etylen, przyspieszający dojrzewanie również innych owoców. Jeśli tego nie chcemy – trzymajmy je z dala od reszty. Dojrzałe owoce natomiast można włożyć do lodówki, w momencie w którym chcemy jeszcze chwilę przedłużyć ich żywotność.
5. Chleb:
Pieczywo w lodówce po prostu czerstwieje. A wiadomo, każdy woli świeżutki i chrupki chleb. Zbyt dużą ilość chleba, warto zamrozić, by się nie zmarnował. Najlepiej gdy jest on w jednym kawałku. Po rozmrożeniu i chwili w piekarniku, smakuje zupełnie jak świeży wypiek.
6. Cebula:
Łupina na cebuli doskonale zabezpiecza ją, by nie utraciła swojej wilgoci. Chroni ją także przed psuciem się. Cebula doskonale czuje się w pokojowej temperaturze, albo delikatnie chłodniejszym otoczeniu, jednak nie na tyle chłodnym jak lodówka. W lodówce cebula po prostu szybciej wiotczeje. Cebuli nie powinniśmy także przechowywać w plastikowej torbie – szczelnie zamkniętej. Przez to może zgnić albo zapleśnieć.
7. Oliwa:
Niektóre z olei należy przetrzymywać w lodówce- tyczy się to tych tłoczonych na zimno – olej lniany. Niektórym jednak tak niska temperatura po prostu nie służy. W związku z czym w lodówce nie powinniśmy przechowywać oliwy. W lodówkowej temperaturze może stracić swoją klarowność – przez co będzie mętna. Idealne miejsce dla niej to ciemna szafka, z niezbyt wysoką temperaturą.
8. Miód:
Nawet otwarty miód długo możemy przechowywać w szafce. Naturalny miód dopiero po trzech miesiącach zaczyna się krystalizować. W lodówce jednak, proces ten będzie przyspieszony. W związku z czym ci, którzy wolą płynny miód, powinni zostawić go w pokojowej temperaturze, w kuchennej szafce.
9. Masło orzechowe:
Jeśli chodzi o masło orzechowe, idealna dla niego będzie pokojowa temperatura i kuchenna szafka. To odpowiednie warunki do zachowania najlepszej konsystencji, dzięki czemu masło będzie się łatwo i wygodnie rozsmarowywało. W lodówce może stwardnieć, oraz się rozwarstwiać.
Czy o czymś jeszcze zapomniałam?
Zobacz także: