Trzy dania z kalarepy

Kalarepa nie bez powodu jest jednym z ulubionych warzyw Europejczyków. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę C oraz cenne dla zdrowia składniki mineralne, jak magnez, miedź, potas, wapń i żelazo. Ze względu na wysoką zawartość glukozynolanów, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste posiada właściwości antynowotworowe. Kalarepa jest też wyjątkowo niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to nie więcej niż 29 kalorii!

seasonsofthekitchen.com

Śniadanie: placuszki z kalarepy

Składniki:

2 kalarepy

pół pęczka szczypiorku

natka pietruszki

3 jajka

1 łyżka jogurtu greckiego

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli ziołowej

1 łyżeczka czosnku (świeżego i posiekanego lub w granulkach)

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Szczypiorek oraz natkę pietruszki posiekać i przełożyć do miski. Kalarepy obraz i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać jogurt grecki. Wymieszać. Doprawić solą ziołową, czosnkiem i szczyptą pieprzu. Dodać mąkę i wymieszać. Niewielkie porcje tak przygotowanej masy kłaść na rozgrzany olej rzepakowy i smażyć z obu stron do zarumienienia.

Źródło: gotujemy.pl.

Obiad: kalarepa faszerowana po bolońsku

Składniki:

5-6 kalarep

1 marchewka

250 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego

3 łyżeczki ostrego ketchupu

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka oregano

½ łyżeczki słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

sól

pieprz

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Usunąć liście kalarep, obciąć górę i za pomocą noża lub łyżeczki wydrążyć środki. Marchewkę, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso mielone do zarumienienia. Dodać do niego koncentrat i ketchup, i wymieszać. Następnie dodać marchewkę, cebulę, czosnek oraz pomidory z puszki. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając i doprawiając solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.

W ten sposób przygotowanym farszem napełnić kalarepki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem można posypać startym żółtym serem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Źródło: gotujemy.pl.

Kolacja: sałatka z kalarepą i orzechami

Składniki:

1 duża kalarepa

15 g orzechów włoskich

25 g jogurtu naturalnego

szczypta posiekanego koperku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niej posiekany koperek, drobno pokrojone orzechy włoskie, łyżkę jogurtu naturalnego i przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut.

Źródło: durszlak.pl.

____________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ