Trzy dania z kalarepy
Kalarepa nie bez powodu jest jednym z ulubionych warzyw Europejczyków. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B i witaminę C oraz cenne dla zdrowia składniki mineralne, jak magnez, miedź, potas, wapń i żelazo. Ze względu na wysoką zawartość glukozynolanów, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste posiada właściwości antynowotworowe. Kalarepa jest też wyjątkowo niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to nie więcej niż 29 kalorii!
Śniadanie: placuszki z kalarepy
Składniki:
2 kalarepy
pół pęczka szczypiorku
natka pietruszki
3 jajka
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka czosnku (świeżego i posiekanego lub w granulkach)
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Szczypiorek oraz natkę pietruszki posiekać i przełożyć do miski. Kalarepy obraz i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać jogurt grecki. Wymieszać. Doprawić solą ziołową, czosnkiem i szczyptą pieprzu. Dodać mąkę i wymieszać. Niewielkie porcje tak przygotowanej masy kłaść na rozgrzany olej rzepakowy i smażyć z obu stron do zarumienienia.
Źródło: gotujemy.pl.
Obiad: kalarepa faszerowana po bolońsku
Składniki:
5-6 kalarep
1 marchewka
250 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ostrego ketchupu
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Usunąć liście kalarep, obciąć górę i za pomocą noża lub łyżeczki wydrążyć środki. Marchewkę, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso mielone do zarumienienia. Dodać do niego koncentrat i ketchup, i wymieszać. Następnie dodać marchewkę, cebulę, czosnek oraz pomidory z puszki. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając i doprawiając solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką.
W ten sposób przygotowanym farszem napełnić kalarepki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem można posypać startym żółtym serem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Źródło: gotujemy.pl.
Kolacja: sałatka z kalarepą i orzechami
Składniki:
1 duża kalarepa
15 g orzechów włoskich
25 g jogurtu naturalnego
szczypta posiekanego koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niej posiekany koperek, drobno pokrojone orzechy włoskie, łyżkę jogurtu naturalnego i przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Źródło: durszlak.pl.
____________________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.