Tortilla de patatas – hiszpański omlet!
Tortilla de patatas, zwana także tortilla española, to nic innego jak smakowity i prosty w wykonaniu omlet, rodem z Półwyspu Iberyjskiego! Wykonany na bazie jajek, ziemniaków i cebuli, świetnie sprawdzi się w porze śniadania i obiadu.
Składniki:
- 4-5 jaj
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- Ewentualne dodatki według uznania (szynka, ser żółty, papryka)
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i ziemniaki (plus ewentualne dodatki) i osobno podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Cebulę wystarczy delikatnie zeszklić, a ziemniaki smażymy około 3-4 minut, aby zmiękły, ale jeszcze się nie zarumieniły. W misce rozbijamy jajka z mlekiem i przyprawami. Gdy warzywa już się podsmażą, czekamy chwilę aby przestygły i (odsączone z oleju) dodajemy do miski z jajkami. Całość należy wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Warzywa należy delikatnie rozłożyć na całość omletu. Smażymy około 3-4 minuty, aż omlet zarumieni się od spodu. Następnie ściągamy patelnię z ognia, i przykrywamy nasz omlet talerzem od góry (może być pokrywka lub druga patelnia). Całość przewracamy i następnie wykładamy omlet z talerza drugą stroną na patelni. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Po przełożeniu na talerz, omlet jest gotowy.
Joanna Łuszczykiewicz