Spirulina – produkt, który ma najwięcej substancji odżywczych!
Z pewnością każda z nas marzy o wynalezieniu cudownego specyfiku, który pomoże nam utrzymać świetną figurę, wzmocni nasz system odpornościowy i jeszcze poprawia kondycję psychofizyczną. Mamy zatem dobre wieści! Pomoże nam w tym niepozorna, zielona alga, którą łatwo możemy wprowadzić do swojej codziennej diety, a nazywa się – spirulina! Zobacz jakie zawiera składniki odżywcze i dlaczego warto ją spożywać!
Spirulina? A co to właściwie jest?
Spirulina oczywiście nie jest niczym nowym na rynku podruktów bogatych w składniki odżywcze, jednak wcześniej mogłaś o niej nie słyszeć. To niewielka, niebieskawozielona alga, którą znajdziemy w zasolonym środowisku wodnym. Tych bardziej wtajemniczonych może interesować to, że jej fachowa nazwa brzmi „Arthrospira platensis” i konkretniej należy do gatunku sinic. Była znana już setki lat temu i używana między innymi przez Majów i Azteków, którzy ją suszyli i sprzedawli w postaci ciasteczek! Dokładnie została jednak zbadana dopiero w latach 70. ubiegłego stulecia i uznana za składnik, który posiada najwięcej cennych substancji odżywczych.
Moc składników odżywczych
Ta zielonawa alga zwana jest również czasami „zielonym mięsem”, ponieważ zawiera bardzo duże ilości wysokowartościowego białka (aż 3 razy więcej niż w „prawdziwym” mięsie!). Ma w sobie również cenny kwas gamma-linolenowy, dzięki któremu nasza skóra staje się elastyczna i odżywiona, co skutkuje spowolnieniem procesu starzenia! Zawiera w sobie także 18 aminokwasów, łatwo przyswajalne żelazo (również ma go więcej niż mięso), potas, magnez, liczne witamy, i również mikro- i makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
Co tak naprawdę zyskujemy?
Wspomniany wcześniej kwas gamma-linolenowy nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale także obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, poprawia kondycję włosów i paznokci, i zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów wewnątrznaczyniowych. Dzięki wysokiej obecności zielonego barwnika, chlorofilu, działa antyoksydacyjnie i antyalergicznie. Spirulina również wzmacnia układ immunologiczny i trawienny, pozytywnie wpływa na pracę serca i zmniejsza ilość cholesterolu. Niektórzy również twierdzą, że spirulina dodaje sił witalnych i korzystnie wpływa na naszą kondycję psychiczną! Co więcej, produkt ten zmniejsza ryzyko występowania nowotworów i udaru mózgu. A dla pań dbających o figurę dodamy, że również hamuje apetyt i uczucie oporczywego łaknienia!
Jak to przyswajamy?
Spirulinę bardzo łatwo wprowadzić do codziennej diety. Znajdziemy ją w aptekach i sklepach z ekologiczną żywnością w postaci tabletek, służących jako suplement diety. Jest ona dostępna bez recepty, jednak warto skonsultować się z lekarzem. Spirulinę moża również kupić w postaci proszku – wtedy najłatwiej dodawać ją do codziennych koktajli, napojów, domowo wypiekanego chleba, omletów, czy nawet innych potraw! Mimo tego, że dietetycy i amatorzy zdrowej żywności zapewniają o zbawiennym wpływie spiruliny na nasz organizm, warto zachować zdrowy rozsądek i pamiętać o zróżnicowanej diecie, która dostarczy nam wszystkich niezbędnych substancji! O zdanie zapytaliśmy Annę Jaworowską, dietetyka i autorkę fanpejdża Fit and Feed, który jest poświęcony zdrowemu trybowi życia:
Spirulina z pewnością nie powinna być traktowana jako cudowny środek na wszelkie problemy zdrowotne. Warto jednak, przez wzgląd na jej prozdrowotny skład, włączyć ją do części naszych codziennych posiłków. Jako dietetyk podkreślam, że tylko w pełni zbilansowana i zróżnicowana dieta dostarczy nam odpowiednią ilość składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i żaden suplement, w tym również spirulina, nie są w stanie zastąpić nam zdrowego jedzenia. – Anna Jaworowska, Fit and Feed.
_________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.