Śliwkowy zawrót głowy
Jesień już w zasadzie opanowała nasz kraj, nie tylko pod względem aury, ale przede wszystkim na straganach. Możemy zaopatrzyć się w najlepsze o tej porze roku odmiany śliwek i cieszyć się nimi do woli. Zanim jednak opanuje nas szaleństwo przetworowo-wekowe, zasmakujmy w daniach, które przygotujemy ze świeżych, aromatycznych i soczystych owoców.
Kurczak pieczony z węgierkami
Składniki:
- 9 udek z kurczaka,
- 700 g śliwek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Na dno naczynia wkładamy umyte, wydrylowane i osuszone śliwki, posypujemy je solą, pieprzem i tymiankiem. Polewamy całość olejem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Na to wykładamy umyte i osuszone kawałki kurczaka. Polewamy całość musztardą wymieszaną z miodem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Śliwki z wiśniówką, serkiem i chałwą
Składniki:
- 7 śliwek,
- 100 g chałwy,
- 125 g serka śmietankowego,
- 2 łyżki cukru,
- 75 ml wiśniówki,
- przyprawy korzenne ( cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa),
- sok z cytryny,
- herbatniki.
Wykonanie:
Rozpuszczamy cukier na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Zestawiamy z ognia, dodajemy alkohol, śliwki i przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 min. Gdy śliwki się już rozpadną, studzimy masę. Chałwę rozdrabniamy, łączymy z serkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do pucharków układamy po kolei: śliwkową masę, warstwę pokruszonych herbatników, na to krem z chałwy i serka, ozdabiamy listkiem mięty.
Monika Łazuga