Śliwkowy zawrót głowy

Jesień już w zasadzie opanowała nasz kraj, nie tylko pod względem aury, ale przede wszystkim na straganach. Możemy zaopatrzyć się w  najlepsze o tej porze roku odmiany śliwek i cieszyć się nimi do  woli. Zanim jednak opanuje nas szaleństwo przetworowo-wekowe, zasmakujmy w daniach, które przygotujemy ze świeżych, aromatycznych i soczystych owoców.

www.doradcasmaku.pl

Kurczak pieczony z węgierkami

Składniki:

  • 9 udek z kurczaka,
  • 700 g śliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Na dno naczynia wkładamy umyte, wydrylowane i osuszone śliwki, posypujemy je  solą, pieprzem i tymiankiem. Polewamy całość olejem i dodajemy pokrojoną w  kostkę cebulę. Na to wykładamy umyte i osuszone kawałki kurczaka. Polewamy całość musztardą wymieszaną z miodem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.

Śliwki z wiśniówką, serkiem i chałwą

Składniki:

  • 7 śliwek,
  • 100 g chałwy,
  • 125 g serka śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 75 ml wiśniówki,
  • przyprawy korzenne ( cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa),
  • sok z cytryny,
  • herbatniki.

Wykonanie:

Rozpuszczamy cukier na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Zestawiamy z ognia, dodajemy alkohol, śliwki i przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.  10-15 min. Gdy śliwki się już rozpadną, studzimy masę. Chałwę rozdrabniamy, łączymy z serkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do pucharków układamy po kolei: śliwkową masę, warstwę pokruszonych herbatników, na to krem z chałwy i serka, ozdabiamy listkiem mięty.

Monika Łazuga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ