Sezon grillowy czas zacząć!
Wiosna w pełni, ludzie z radością spędzają każdą wolną chwilę na świeżym powietrzu – lato za pasem. A to oznacza jedno – pierwszy „rzut na ruszt”, czyli rozpoczęcie sezonu grillowego. A grillują wszyscy i wszędzie – w ogrodach, na działkach, a nawet na balkonach. Wiosna bez grilla nie może być udana!
Wspólne grillowanie to już niemal tradycja, bo czy można wyobrazić sobie powiew wiosny bez zapachu palonego brykietu i skwierczącej kiełbasy? Biesiadowanie pod chmurką to jeden z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu. A żeby grillowanie było udane należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Miejsce rozstawienia sprzętu
Należy dopilnować, aby było osłonięte od wiatru. Dym w oczach bawiących się współbiesiadników to nigdy nie jest dobry sposób na rozkręcenie zabawy. Dodatkowo, odbiera radość z konsumowania kolejnej karkówki.
Rozpalanie grilla
Węgiel drzewny jest najczęściej wybieranym wypełniaczem grilla. Należy pamiętać, że rozpalamy go za pomocą podpałki w płynie lub kostkach, która usprawni ten, i tak długi, proces. Rozgrzanie węgla to często nie lada wyzwanie. Dla mniej wytrwałych w bojach, polecamy grill gazowy.
Przygotowanie rusztu
Kiedy już uda się odpowiednio rozżarzyć węgiel – można rozpocząć grillowanie. Przed ułożeniem mięsa należy pamiętać, aby nasmarować ruszt olejem, co powinno zapobiec przyklejaniu i deformacji przygotowywanego dania.
A co właściwie wrzucić na ruszt?
Na naszych grillach nieprzerwanie od wielu sezonów króluje karkówka i kiełbasa – te dania najlepiej smakują zapijane piwem. A na ruszcie można przygotować właściwie wszystko: od owoców i warzyw po różnego rodzaju mięsa i ryby. Przepisów na dania z grilla jest mnóstwo i każdy może wybrać coś dla siebie. Grillowe przyjęcia bywają świetną okazją do pochwalenia się kucharskim kunsztem. Istnieje też wyższa szkoła grillowej jazdy – na ruszcie układa się owoce morza czy mięsa z wyższej półki (np. jagnięcinę), a następnie podaje się je z wykwintnymi sosami i sałatami, podnosząc podwórkowe imprezowanie do rangi sztuki.
Aby Twój grill stał się ucztą musisz dobrze się do niego przygotować. Nie zapominaj też o zdrowym rozsądku i zachowaniu bezpieczeństwa. Pamiętaj również, o tym, że w naturalnej scenerii nawet zwyczajna kiełbasa smakuje niezwykle, a piwo to najlepszy napój pod słońcem. Dzięki temu, grill zawsze się udaje!
Aleksandra Maleszewska-Tomala