Romantyczna kolacja – menu!
Kolacja dla dwojga to świetny sposób na spędzenie czasu z ukochanym. Jeżeli nie masz pomysłu na wyjątkowe menu, które zachwyci Twoją drugą połówkę, koniecznie sprawdź nasze przepisy na szybkie i proste przysmaki. Zobacz jak przyrządzić trzy daniową ucztę. Dzięki tym przepisom będzie to niezapomniany wieczór!
Przystawka – rollsy z szynką i serem
Składniki:
– 8 płatów tortilli,
– 150 g sera ementaler,
– 150 g sera grana padano,
– 150 g sera mozzarella,
– 100 g szynki Pikok,
– 5 łyżek jogurtu naturalnego,
– 5 łyżek musztardy Dijon,
– sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220oC. Musztardę mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy sól i pieprz. Sery trzemy na tarce, szynkę oraz salami kroimy w paseczki. Na płatach tortilli rozsmarowujemy sos, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Zwijamy tortille, tworząc roladki. Kroimy na małe roladki i do każdej z nich wbijamy wykałaczkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Danie główne: Bakłażan nadziewany serem feta, pomidorami i papryką
Składniki:
– duży bakłażan,
– 2 pomidory,
– 50 g czarnych oliwek,
– 200 g sera feta,
– 2 ząbki czosnku,
– pół szklanki liści bazylii,
– pieprz,
– oliwa.
Sposób przygotowania:
Przekrawamy bakłażana na połowy. Nacinamy obie połówki, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180oC, osuszamy bakłażana papierowym ręcznikiem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 min. Kiedy bakłażany wystygną wydrążamy miąższ, siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy rozdrobnione pomidory, oliwki, bazylię, czosnek i fetę. Dodajemy pieprz, mieszamy. Powstałą masą napełniamy połówki bakłażanów, posypujemy po wierzchu fetą i skrapiamy oliwą. Ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 40min.
Mus czekoladowy z chili
Składniki:
– 150 ml śmietany,
– 100 g serka mascarpone,
– 45 g cukru,
– 100 g gorzkiej czekolady,
– chili,
– świeże maliny.
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rzadkiej masy dodajemy szczyptę chili. Ubijamy śmietanę z cukrem. Zestawiamy czekoladę z kuchenki i mieszamy ja energicznie z śmietaną oraz serkiem mascarpone. Wstawiamy masę do lodówki. Po 45 minutach wyjmujemy i przekładamy bezpośrednio do naczyń, z których będziemy jeść. Według uznania ozdabiamy, np. świeżymi malinami.
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.