Pyszny chłodnik na lato!

Wreszcie nadeszło lato i zamiast narzekać na zimno i deszcz, zmagamy się z falami upałów. Na takie dni najlepszą propozycją dania na obiad jest chłodnik. Tradycyjna zupa na zimno nie tylko nas ochłodzi, ale doda również mnóstwo energii. Oto najciekawsze przepisy.

noshon.itChłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Składniki:

500 ml wody

400 g botwinki wraz z buraczkami

1 ząbek czosnku

1 mała cebulka albo 2 łyżki posiekanego szczypiorku

800 g gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy extra vergine

zielone łodyżki tymianku, natki pietruszki i koperku

pieprz, sól morska

Przygotowanie:

Umyj botwinkę, odetnij korzonki, a resztę (wraz z liśćmi) posiekaj. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przekrojony na pół ząbek czosnku, łodyżki koperku, natki pietruszki lub tymianku, posiekaną cebulkę (albo szczypiorek), oliwę, a na koniec dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Gotuj przez ok. 4 minuty pod przykryciem, do momentu aż buraczki staną się miękkie. W trackie gotowania dobrze jest zamieszać 1-2 razy. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Przecedź zupę i odstaw wywar do schłodzenia. Nie musisz wykorzystywać liści z buraczkami, ale jeśli chcesz możesz potem dodać część. Po schłodzeniu dodaj jogurt grecki, wymieszaj i wstaw do lodówki do czasu podania.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Chłodnik z awokado podawany z salsą pomidorową

Składniki na chłodnik (2 porcje):

2 dojrzałe awokado

2 dymki

½ l wywaru z warzyw

1 łyżka oliwy extra vergine

sok z 1 limonki

1 łyżka sosu rybnego

100 ml płynnej śmietanki 12% w kartoniku

Składniki na salsę pomidorową:

1 pomidor

½ ząbku czosnku

½ młodej cebuli

1 łyżka oliwy extra vergine

kawałek papryczki chilli

1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie chłodniku:

Posiekaj dymkę, zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj wywar warzywny i zagotuj. Potem zmniejsz ogień, wlej rybny sos, gotuj 10 minut pod przykryciem, a na koniec ostudź.

Awokado, sok z limonki i ostudzony bulion zblenduj na gładki krem, pod koniec dodaj śmietankę. Przygotowaną zupę trzeba wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.

Przygotowanie salsy pomidorowej:

Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę, dodaj starty czosnek, oliwę, pokrojoną cebulę, posiekaną chilli, sok z limonki i wymieszaj wszystko. Następnie dodaj ok. 1/3 szklanki listków kolendry i zamieszaj. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.

Po przelaniu chłodnika do miseczek na wierzch nałóż salsę pomidorową.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Chłodnik jagodowy z mascarpone

Składniki (4 porcje)

300 g jagód plus garść do dekoracji

4 łyżki sera mascarpone

¾ szklanki mleka

2 szklanki wody

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka octu balsamicznego

garść bazylii odmiany Black albo zwykłej zielonej

1 kubeczek jogurtu naturalnego

ok. 150 g ugotowanego makaronu

½ łyżeczki cynamonu

5 goździków

szczypta tartej skórki pomarańczowej

1 gwiazdka anyżu

2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Jagody wsyp do garnka, dodaj szklankę wody, wszystkie przyprawy, 3 łyżki brązowego cukru i zagotuj. Przykryj garnek pokrywą, gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, a po upływie tego czasu przetrzyj zawartość przez sito. Na koniec, cały czas trzymając sito nad garnkiem przelej przez nie jeszcze szklankę wody, aby wypłukać resztki jagód. Do przygotowanej masy dodaj ocet balsamiczny, mleko oraz ser mascarpone. Wymieszaj dokładnie i odstaw do schłodzenia.

Chłodnik przelej do miseczek dodaj makaron, 1-2 łyżki jogurtu, bazylię oraz jagody.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

 ____________________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ