Pyszne tarty owocowe
Nastał sezon, w którym sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem soczystych, kolorowych owoców. Zastanawiasz się co z nich przygotować? Tarta owocowa to świetny pomysł na smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który doskonale nada się na letnie garden party w towarzystwie przyjaciół.
Tarta truskawkowa z bezą
Składniki:
Spód:
180 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 łyżka zimnej wody
1 żółtko
szczypta soli
Truskawki
300 g twardych, mniej dojrzałych truskawek
3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku, ewentualnie 3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek dżemu truskawkowego albo marmolady o smaku truskawkowym
Beza:
150 g cukru
3 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie spodu: będzie potrzebna tarta o średnicy ok. 24 cm. Wysmaruj ją masłem. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, a następnie dodaj pokrojone na kawałeczki masło i miksuj wszystko do momentu, w którym powstaną niewielkie okruszki ciasta. Potem dodaj żółtko i wodę. Miksuj całość dalej albo zagnieć ciasto ręką. Musi powstać gładka, jednolita masa. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia posypanymi mąką. Wyłóż nim formę, a następnie odklej papier. Podziurkuj spód widelcem. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Do tego czasu ciasto powinno po raz kolejny chłodzić się w lodówce. Po schłodzeniu użyj folii aluminiowej do okrycia spodu i boków ciasta, a potem na spód wysyp np. fasolę, kawałki jabłek w celu obciążenia. Włóż ciasto do piekarnia i piecz przez 15 minut. Wyjmij obciążającą zawartość i zdejmij folię. Następnie piecz ciasto jeszcze przez 13 minut do momentu, w którym uzyska złocisty kolor.
Przygotowanie bezy: piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tak jak w przypadku spodu – góra i dół bez termoobiegu). Białka ubij na sztywną pianę. Potem po łyżeczce dodawaj cukier cały czas miksując. Następnie ubijaj całość jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Przygotowanie truskawek: umyte i osuszone truskawki pokrój na cząstki i wymieszaj z kisielem (proszkiem) lub z mąką ziemniaczaną.
Spód posmaruj dżemem lub marmoladą, na to połóż truskawki, a na koniec rozprowadź pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Beza powinna być z wierzchu lekko zarumieniona. Tartę można pokroić dopiero po ochłodzeniu.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com
Tarta malinowa z białą czekoladą
Składniki:
Spód:
150 g mąki
125 g pokrojonego w kostkę masła
30 g cukru
1 łyżka wody (opcjonalnie)
Farsz:
200 ml śmietanki 36%
120 g białej czekolady
1 jajko
duża garść malin
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, posiekane masło i skrop łyżką wody (opcjonalnie). Zagnieć ciasto i na 30 minut włóż je do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Wyłóż ciastem formę i ponakłuwaj je widelcem. Włóż do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Ciasto powinno uzyskać złocistą barwę. Kawałki białej czekolady rozpuść w rondelku i dodaj śmietankę. Mieszaj delikatnie do momentu, w którym składniki się połączą. Zdejmij garnek z ognia i poczekaj aż masa ostygnie. Potem roztrzep jajko i dodaj je do masy, stale przy tym mieszając.
Maliny rozłóż na spodzie ciasta i zalej przygotowaną wcześniej masą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 15-18 minut. Kiedy tarta będzie upieczona możesz posypać ją cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z gałką lodów śmietankowych.
Źródło: http://www.makecookingeasier.pl
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.