Pszenny brzuch – co to takiego?

Bułeczki, tosty, chleb – pyszne i lubiane przez wielu z nas, ale czy zdrowe? Okazuje się, że codzienne śniadania właśnie z tych produktów narażają nas na dodatkowe kilogramy. Obecnie przy ich produkcji używa się zmodyfikowanych składników. Niestety, chleb śmiało można nazwać produktem chlebopodobnym.

bread obrazlife4style

Mąka, z której wyrabiane jest pieczywo, powstaje z pszenicy. Dostarcza nam przede wszystkim węglowodanów. A co za tym idzie? Kiedy zjemy na śniadanie kilka kromek chleba, w naszym organizmie podniesie się poziom cukru, który na chwilę złagodzi uczucie głodu. Najgorsze jest jednak to, że nie dostarczamy sobie żadnych wartościowych składników pokarmowych. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa, powinien zastąpić tzw. białe, pełnoziarnistym. Zawiera ono więcej minerałów i witamin.

A wszystko przez gluten. To białko roślinne znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż. Nie posiada prawie żadnych właściwości odżywczych, jednak nadaje ciastu odpowiednią konsystencję. Dzięki niemu bułki i chleb, które tak lubimy, są pulchne i świeże przez długi czas.

Alternatywą dla osób chcących zwalczyć pszenny brzuch jest również pieczenie chleba w domu. Owszem, zajmuje to więcej czasu niż pójście do piekarni, ale efekt – bezcenny. Domowy wyrób jest bardzo zdrowy, a Ty będziesz mieć pewność, że nie ma tam żadnych konserwantów i substancji modyfikowanych. Dla osób, które chciałyby spróbować, poniżej podajemy sprawdzony przepis na chleb. Co najlepsze, nie zawiera on mąki. Spróbujcie koniecznie!

Składniki, których potrzebujesz:

– 1, 5 szklanki płatków owsianych,

– 1, 5 łyżeczki miodu,

– 3/4 szklanki łuskanego słonecznik i  siemienia lnianego mielonego,

– 0, 5 szklanki suszonej żurawiny,

– 0, 5 szklanki suszonych moreli,

– 0, 5 szklanki orzechów włoskich,

– 0, 5 szklanki posiekanych migdałów,

– 0, 5 szklanki pestek dyni,

– 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,

– 1, 5 szklanki wody,

– szczypta soli.

Wykonanie:

Ziarna posiekaj i wymieszaj w misce. Następnie zalej je szklanką wody i pozostaw na około 5 minut, do momentu aż nasiona nasiąkną. W innym naczyniu wymieszaj płynne składniki i połącz je z namoczonymi ziarnami. Przełóż powstałą masę do foremki i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 185 stopni. Chleb piecz 60 minut. Wypiek najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeśli chcesz zjeść go od razu po wyjęciu, musisz uważać, bo będzie bardzo kruchy.

Smacznego!

(źródło przepis: fitnella.pl)

Karolina Bełkot

ZOSTAW ODPOWIEDŹ