Przepisy na suszone owoce

Suszone owoce, chociaż dość kaloryczne, potrafią zastępować słodycze oraz stanowią urozmaicenie diety. Posiadają unikatowy smak i aromat oraz nadają się nie tylko na samodzielną przekąskę, ale można także przygotować z nich ciekawe propozycje przystawek.

en.wikipedia.org

Suszone owoce faszerowane błękitnym serem

Składniki:            

  • suszone morele,
  • daktyle i śliwki,
  • błękitny ser lub dowolny gatunek białego sera,
  • śmietana lub mascarpone (niekoniecznie).

Sposób przyrządzenia

Suszone owoce ponacinaj do połowy i usuń pestki. Na oddzielnym talerzu rozdrobnij i utrzyj widelcem ser oraz faszeruj nim powstałe w owocach kieszenie. Jeśli ser jest zbyt ostry w smaku, dodaj do niego nieco śmietany lub mascarpone.

Suszone śliwki zawijane surową szynką

Składniki:

  • suszone śliwki,
  • surowa szynka,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Śliwki namocz w ciepłej wodzie i odstaw na około pół godziny. Każdą śliwkę zawiń w plaster szynki i zepnij wykałaczką. Zapiekaj przez 15 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj czosnek z jogurtem (dwa ząbki czosnku na 20 dag jogurtu), dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj na gorąco z sosem. Szynkę możesz zastąpić plastrami chudego boczku.

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ