Propozycje na bezmięsny obiad

Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Zaskocz swoich znajomych, rodzinę czy chłopaka pysznym i zdrowym daniem. Wykorzystaj te przepisy, a być może zainspirują Cię one do stworzenia własnej kombinacji. Smacznego!

Źródło: pixabay.comCannelloni ze szpinakiem i fetą

Składniki:

450-500 g mrożonego szpinaku

200 g sera feta

½ cebuli

150 g makaronu cannelloni

3 łyżki natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło, zeszklij czosnek oraz cebulę. Dodaj rozdrobniony szpinak, dopraw wszystko solą i pieprzem. Pozostaw na ogniu przez kilka minut i mieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój fetę na drobniutkie kawałeczki (kostkę) i dodaj do przestudzonego szpinaku. Rurki makaronu wypełnij nadzieniem. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku.

Źródło: http://kluskowopl.blogspot.com

Bezmięsne gołąbki z pieczarkami

Składniki:

1 główka włoskiej kapusty

1 x kasza jęczmienna z pieczarkami (SYS)

2 x ryż z groszkiem i marchewką (SYS)

1 cebula

kilka dużych pieczarek

2 bulionetki

oliwa z oliwek

olej do smażenia

sok pomidorowy

przyprawa do pizzy

kawałek masła

Przygotowanie:

Opróżnij opakowania, w których mieści się kasza jęczmienna z pieczarkami i ryż z groszkiem i marchewką, zawartość przesyp do dużego rondla. Zalej gorącą wodą i gotuj (postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na patelni podsmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki. Następnie dodaj cebulę z pieczarkami do kaszy i ryżu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagotuj wodę w drugim garnku. Włóż do niego kapustę, wcześniej usuń głąb. W momencie kiedy listki zaczną się rozdzielać, wrzucaj je do zimnej wody. Następnie usuń z nich twarde części i nadziewaj farszem. Formuj gołąbki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim gołąbki. Bulionetki zalej wrzątkiem, aby się rozpuściły, dolej sok pomidorowy, dodaj przyprawę do pizzy, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko. Tak przygotowaną mieszanką polej gołąbki. Naczynie żaroodporne przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj.

Źródło: http://durszlak.pl

Gnocchi z szałwią i orzechami

Składniki:

500 g Gnocchi

0,5 szklanki włoskich orzechów

250 ml mleka

1 opakowanie sosu serowego Knorr

250 ml śmietany

0,5 opakowania parmezanu

kilka listków szałwii

czarny pieprz

Przygotowanie:

Włoskie orzechy sparz wrzątkiem, a po ostygnięciu obierz i posiekaj. Kluski ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Mleko połącz ze śmietaną oraz sosem Knorr. Przygotowany sos przelej do garnka, następnie dodaj orzechy i zagotuj. Potem dodaj gnocchi i zagotuj jeszcze raz. Przełóż zawartość na talerz, posyp parmezanem, pieprzem i udekoruj listkami szałwii. Gotowe!

Źródło: https://www.przepisy.pl


___________________

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ