Propozycje na bezmięsny obiad
Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Zaskocz swoich znajomych, rodzinę czy chłopaka pysznym i zdrowym daniem. Wykorzystaj te przepisy, a być może zainspirują Cię one do stworzenia własnej kombinacji. Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Składniki:
450-500 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
½ cebuli
150 g makaronu cannelloni
3 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło, zeszklij czosnek oraz cebulę. Dodaj rozdrobniony szpinak, dopraw wszystko solą i pieprzem. Pozostaw na ogniu przez kilka minut i mieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój fetę na drobniutkie kawałeczki (kostkę) i dodaj do przestudzonego szpinaku. Rurki makaronu wypełnij nadzieniem. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku.
Źródło: http://kluskowopl.blogspot.com
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami
Składniki:
1 główka włoskiej kapusty
1 x kasza jęczmienna z pieczarkami (SYS)
2 x ryż z groszkiem i marchewką (SYS)
1 cebula
kilka dużych pieczarek
2 bulionetki
oliwa z oliwek
olej do smażenia
sok pomidorowy
przyprawa do pizzy
kawałek masła
Przygotowanie:
Opróżnij opakowania, w których mieści się kasza jęczmienna z pieczarkami i ryż z groszkiem i marchewką, zawartość przesyp do dużego rondla. Zalej gorącą wodą i gotuj (postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na patelni podsmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki. Następnie dodaj cebulę z pieczarkami do kaszy i ryżu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagotuj wodę w drugim garnku. Włóż do niego kapustę, wcześniej usuń głąb. W momencie kiedy listki zaczną się rozdzielać, wrzucaj je do zimnej wody. Następnie usuń z nich twarde części i nadziewaj farszem. Formuj gołąbki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim gołąbki. Bulionetki zalej wrzątkiem, aby się rozpuściły, dolej sok pomidorowy, dodaj przyprawę do pizzy, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko. Tak przygotowaną mieszanką polej gołąbki. Naczynie żaroodporne przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj.
Źródło: http://durszlak.pl
Gnocchi z szałwią i orzechami
Składniki:
500 g Gnocchi
0,5 szklanki włoskich orzechów
250 ml mleka
1 opakowanie sosu serowego Knorr
250 ml śmietany
0,5 opakowania parmezanu
kilka listków szałwii
czarny pieprz
Przygotowanie:
Włoskie orzechy sparz wrzątkiem, a po ostygnięciu obierz i posiekaj. Kluski ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Mleko połącz ze śmietaną oraz sosem Knorr. Przygotowany sos przelej do garnka, następnie dodaj orzechy i zagotuj. Potem dodaj gnocchi i zagotuj jeszcze raz. Przełóż zawartość na talerz, posyp parmezanem, pieprzem i udekoruj listkami szałwii. Gotowe!
Źródło: https://www.przepisy.pl
___________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.