Pomysł na walentynki: czekoladowa lawa
Szukasz inspiracji na walentynkowy deser? Mamy coś dla ciebie – czekoladową lawę. Potrzebujesz do tego tylko 6 składników, 25 minut czasu oraz chęci. Pomimo że czekoladowa lawa wygląda jakby mógł ją przygotować tylko profesjonalny cukiernik, okazuje się, że to tylko pozory. Ten spektakularny deser to jedno z prostszych dań.
SKŁADNIKI:
200 g masła
85 g czekolady deserowej (posiekanej)
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
szczypta soli
+ 2 kokile (foremki do zapiekania)
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wysmaruj foremki masłem i lekko przyprósz je mąką, a następnie postaw na papierze do pieczenia.
Włóż czekoladę i masło do naczynia, które można podgrzewać w mikrofalówce. Wymieszane produkty wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, wyjmij i pomieszaj. Kontynuuj proces – podgrzewaj składniki przez 15 sekund i mieszaj do momentu aż będą zupełnie jednolite i gładkie. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
W średniej wielkości misce ubij jajko z żółtkiem, cukrem i solą aż będą gęste i jednolite.
Dodaj do jajek czekoladę z masłem i mieszaj aż będą jednolite.
Podziel przygotowaną miksturę na dwie części, wlewając ją do wcześniej przygotowanych kokili.
Piecz przez 9-10 minut lub do momentu kiedy brzegi będą dość twarde, ale środek miękki. Wyjmij foremki z piekarnika i poczekaj minutę aż trochę ostygną, następnie delikatnie odkrój ciasto od brzegów foremek, nakryj je talerzem i delikatnie przewróć do góry nogami. Poczekaj kilkanaście sekund i ostrożnie usuń foremki.
Udekoruj ciastka cukrem pudrem i owocami (np. malinami).
Pamiętaj, że deser należy podawać natychmiast po wykonaniu!!
Źródło: bakerita.com