PLANET HOLLYWOOD W LONDYNIE
Trudno oprzeć się stwierdzeniu, że restauracja Planet Hollywood to miejsce dla śmietanki towarzyskiej Londynu. Wystrój wnętrza nawiązuje do profesjonalnego studia filmowego, w którym można znaleźć rozmaite pamiątki słynnych gwiazd. Ponadto w lokalu serwowana jest najdroższa kawa świata – Kopi Luwak, pochodząca z południowo–wschodniej Azji.
Kopi Luwak jest jedynym gatunkiem kawy, pochodzącym z nieprzetrawionych treści żołądkowych cywety. Ten indonezyjski, drapieżny ssak zjada jedynie najbardziej dorodne owoce kawowca. Żywi się tylko miazgą owocową, ponieważ jego organizm nie może strawić twardych ziaren i je wydala. W tym lekko sfermentowanym stanie nasiona są zbierane z ziemi, oczyszczanie i wykorzystywane do produkcji. W Indonezji Kopi Luwak produkowana jest na Bali, Celebes, Jawie oraz Sumatrze.
Ziarna Kopi Luwak są bardzo rzadkie. Kilogram kosztuje około tysiąca euro. Wynika to z faktu, że zbiory tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300-400 kg rocznie. Nic dziwnego, że w restauracji Planet Hollywood za filiżankę espresso trzeba zapłacić aż 70 funtów (ok. 350zł). Przez zaparzeniem odważa się dokładnie siedem gramów kawy i wlewa do podgrzanej wcześniej filiżanki, co powoduje wytworzenie się na wierzchu spienionej warstwy.
Reasumując, z ziaren kawy, fermentowanych przy pomocy niczego nieuświadomionej cywety, uzyskuje się unikalny napar: gęsty prawie jak syrop, aksamitny, o bogatym smaku i intensywnym aromacie z wyraźną nutą czekolady i karmelu.
Anna Tłustochowicz, fot.