Piwne miasta dla miłośników browarnictwa
Jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym na świecie. W ogólnej klasyfikacji napojów znajduję się zaraz po wodzie i herbacie. Tak, mowa o piwie. Obecnie piwosze chętnie udają się na wakacje, w miejsca gdzie ich ulubiony trunek ma swoje korzenie lub odgrywa ważną rolę.
Od czego się zaczęło?
Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. Piwo było najbardziej popularnym napojem alkoholowym wśród Słowian, którym przypisuje się rozpowszechnienie we wczesnośredniowiecznej Europie umiejętności zaprawiania piwa szyszkami chmielowymi (lub wywarem z nich uzyskanym) w celu podniesienia walorów smakowych napoju. Smak piwa poprawiano również miodem, który dodatkowo przyspieszał fermentację trunku. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Niemal każde miasto mogło poszczycić się jednym lub kilkoma browarami, a w czternastowiecznym Krakowie – ówczesnej stolicy Polski – było ich 25.
Monachium
W stolicy Bawarii odbywa się znany na cały świat Oktoberfest – piwny festiwal, który kusi każdego miłośnika tego trunku. W Monachium znajduje się wiele browarów, które nęcą turystów możliwością degustacji każdego z piw. Na szczególną uwagę zasługuje położony nieopodal Monachium klasztor Weihenstephan. Dokumenty dowodzą, że warzy się tam piwo co najmniej od 1040 roku. Trzeba przyznać, że jest to dość imponujący wynik i dodatkowo zachęcający do odwiedzenia. Specjalnością klasztoru jest piwo pszeniczne. Warto również wiedzieć, że mieści się tam piwowarski Instytut Weihenstephan.
Amsterdam
Miasto nie tylko liberalne pod względem palenia marihuany i dzielnicy czerwonych latarni. Stolica Holandii ma również do zaoferowania rozwinięte browarnictwo. To stamtąd wywodzą się korzenie takich marek jak Heineken, Amstel czy Grolsh (w Polsce znaną najbardziej jest pierwsza z nich). Marka Heineken posiada w Amsterdamie swoje własne muzeum. Można jednak znaleźć również inne, mniej popularne, ale równie ciekawe browary. Jednym z nich jest Brouwerij’t IJ. Znajduje się on w starej łaźni i powstał w 1985 roku dla klientów, którzy dość mają trunków od wielkich koncernów. W Brouwerij’t IJ możemy wybierać spośród pięciu piw standardowych oraz trzech sezonowych. Warto spróbować chociaż jednego podczas wyjazdu do Holandii.
Dublin
Ciemne piwo jest znakiem rozpoznawczym Irlandii. Kochają je miłośnicy dobrych trunków na całym świecie. W okolicznych lokalach możemy spróbować również innych piw. Irlandczycy to prawdziwi smakosze! Można powiedzieć, że „złocisty napój” jest już nieodłącznym elementem ich kultury.
Nie pozostaje nic więcej jak udać się w podróż po Europie i skosztować nie tylko historii browarnictwa ale również lokalnych wyrobów.
Adrianna Chmielecka